NUGAT Z BAKALIAMI

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Przepis ten pochodzi z mojego pierwszego zeszytu z przepisami. Dodałam odrobinę nutelli i nugat nabrał nowego delikatniejszego smaku.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1 kostka masła
    1/2 szklanki cukru (może być więcej)
    1/2 szklanki mleka
    2 żółtka
    3 łyżki kakao
    1/2 szklanki mleka w proszku
    1 łyżka nutelli
    2 łyżki spirytusu lub rumu
    1 opakowanie wafli
    bakalie: rodzynki, suszona żurawina, suszone śliwki, morele, orzechy, migdały
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Nugat

Nugat z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, mleko, i cukier zagotować. Odstawić i do gorącego dodać kakao, mleko w proszku, i żółtka wszystko dokładnie rozmieszać. Dodać nutellę i pokrojone na mniejsze kawałeczki bakalie i wymieszać. Dodać pokruszone na mniejsze kawałeczki wafle - 2 zostawić na spód i górę.Masę wyłożyć na jeden wafel, rozprowadzicć równomiernie i przykryć drugim waflem.Włożyć do folii i przyłożyć np. deską aby wafle połączyły sie z masą. Wstawić do lodówki.

Porady

Nugat należy przechowywać w lodówce ok 4 godziny. Ponieważ mąż i dzieci nie mogli się doczekać więc musiałam pokroić go wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować