nóżki, tzw. galareta wieprzowa

5 (194 ocen)

  • 11 godz. 40 min

jak byłam dzieckiem to jadałam galaretę ale bez mięsa ani innych dodatków, dziś robię w różnych odsłonach. a to ostatnia propozycja jaka robiłam dla rodzinki

  • 11 godz. 40 min

Składniki:

  • 4 wieprzowe nóżki i 1 mała golonka,
    2 marchewki,
    1 pietruszka,
    kawałek selera i pora,
    2 liście laurowe,
    10 ziaren pieprzu
    2 łyżki soli,
    2-3 ząbki czosnku i pieprz mielony.
Wystaw ocenę:

5 (194 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Nóżki, tzw. galareta wieprzowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 4 wieprzowe nóżki i 1 mała golonka: oczyszczone i obgotowane w jednej wodzie a następnie wymyte, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera i pora, 2 liście laurowe, 10 ziaren pieprzu 2 łyżki soli, 2-3 ząbki czosnku i pieprz mielony. wody tyle żeby dobrze przykryć nóżki i wszystko. nastawiamy na gotowanie i od momentu zagotowania zmniejszamy ogień na maluśki żeby tylko mrugało. tak gotujemy około 8 godzin aż nóżki się rozlecą mięso oddzieli od kości a płyn zredukuje mniej więcej o połowę lub 1/3. wylewamy przez durszlak do drugiego garnka. wodę stawiamy na ogień i dodajemy pieprz i soli(galareta musi być deko przesolona wtedy jest smaczna) do smaku wg uznania i drobniutko pokrojony czosnek wrzucamy na wrzątek. gotujemy tylko min. wybieramy mięso do miseczek lub szklanek i zalewamy galaretą. jak przestygnie wstawiamy na 2-3 godz do lodówki. jeżeli mamy jakieś wątpliwości że się galareta nie zsiądzie to możemy dodać łyżkę żelatyny, ale jak robię tak jak opisałam to mi się zsiada.

Porady

mini ogień od zagotowania to tajna broń. nie przykrywaj pokrywką a przynajmniej częściowo niech będzie odkryta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować