PIEROGI Z PASZTETEM I ZIEMNIAKAMI

4.5 (165 ocen)

  • 60 min

Pierogi z pasztetem i ziemniakami są lepsze niż pierogi z mięsem czy nawet ruskie. Warto się przekonać.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto pierogowe:

    0,5 kg mąki
    dobrze gorąca woda (tak, by nie poparzyć rąk przy zagniataniu ciasta)
    szczypta soli

    Farsz:

    40dkg pasztetu
    4 łyżki ugotowanych i przegniecionych przez praskę ziemniaków
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z pasztetem i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto pierogowe:
    Z podanych składników zagnieść ciasto na pierogi, (tak aby nie było zbyt rzadkie ani za twarde).
  • 2. Farsz:
    Pasztet mieszamy z ziemniakami, a w razie potrzeby dodajemy pieprz i sól.
  • 3. Gotowe ciasto pierogowe rozwałkować na grubość 3 mm. Następnie wycinać kółka szklanką lub przyrządem do lepienia pierogów. Na środek każdego kółka nakładać farsz (małą łyżeczkę) i zlepić. Ulepione pierogi wrzucać na gotującą się wodę. Gotować je około 10 minut. Podawać z podsmażoną na tłuszczu cebulką.

Porady

Na farsz nie nadają sie pasztety z nadzieniami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować