nowojorskie bułeczki z kruszonką (do odrywania)

  • wyświetlono: 414 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Doskonałe drożdżówki, w smaku przypominające delikatne brioszki, a kruszonka z dodatkiem masła orzechowego to istne niebo w gębie.

capri
  • 80min

Składniki

ciasto drożdżowe:
4 szklanki mąki pszennej tortowej (po brzegi)
3/4 szklanki brązowego cukru
0,5 płaskiej łyżeczki soli
120 gramów masła lub margaryny
2 żółtka (białka zostawiamy)
1 całe jajo
0,5 szklanki mleka
1 łyżka płynnego miodu
30 gramów świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru do rozczynu

kruszonka:
80 gramów masła orzechowego (miałam kremowe Felix)
0,5 szklanki brązowego cukru
125 gramów zimnego masła lub margaryny
1,5 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
1 kopiasta łyżka cukru waniliowego
1/3 łyżeczki cynamonu (jeśli ktoś nie lubi można pominąć)

Sposób przygotowania przepisu:

nowojorskie bułeczki z kruszonką (do odrywania)

  • 1. Najpierw zabieramy się za kruszonkę.
    Mąkę mieszamy z cukrami, solą, i cynamonem (opcjonalnie), wrzucamy zimny tłuszcz, siekamy na drobno długim, ostrym nożem.
    Potem dodajemy masło orzechowe, zagniatamy kruszonkę, wkładamy do lodówki.

    Drożdże rozprowadzamy dokładnie w połowie mleka o temp. ciała, razem z 1 łyżeczką mąki i 1 łyżeczką cukru (może być biały), odstawiamy do "ruszenia".

    Resztę mleka podgrzewamy razem z tłuszczem pokrojonm na mniejsze kawałki do całkowitego rozpuszczenia tego ostatniego, odstawiamy do wystygnięcia do temp. pokojowej.
    Mąkę mieszamy z solą, cukrem, wbijamy jajo i 2 żółtka, potem stopniowo dodajemy podrośnięty rozczyn i masę maślano - tłuszczową zagniatając elastyczne ciasto.

    UWAGA: Jeśli ciasto zbyt mocno się klei podsypujemy kapką mąki, jeśli mamy wrażenie, że jest zbyt suche dodajemy odrobinę wody lub mleka w temp. ciała.

    Ciasto wkładamy do omączonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia na około 1 godzinę.
    Po upływie tego czasu ciasto krótko zagniatamy, wałkujemy na grubość około 2,5 cm i kroimy kwadraciki o boku około 5 - 7 cm i układamy je w blaszce o wymiarach (30x35 cm) wyścielonej papierem do pieczenia w bliskich (2 - 3 cm) odległościach.
  • 2. Odstawiamy na około 60 - 80 minut do podrośnięcia.

    Po upływie wyżej wymienionego czasu smarujemy pozostałym białkiem (ja zapomniałam) i posypujemy obficie kruszonką (jesli nam jej zostanie możemy zamrozić do czasu następnego wypieku).
    Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, wkładamy podrośnięte bułeczki i pieczemy około 25 minut do zezłocenia (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).

    Studzimy na kratce, smacznego !

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciez_roznych_stron_swiataciasto drożdżowekruszonkadrożdzówkimasło orzechowebułeczki maślane

Komentarze

Podobne przepisy

Bułki z kruszonką.

Dodane przez: Inka_1

Bułeczki z kruszonką

Przepyszne bułeczki drożdżowe.Źródło-...

Chlebek ziołowy "do odrywania"

Dodane przez: MagdalenaS

Chlebek ziołowy "do odrywania"

Rewelacyjny i smakowity chlebek....

Bułeczki maślane z waniliową kruszonką

Dodane przez: joanna30

Bułeczki maślane z waniliową kruszonką

Zawsze miałam do nich słabość,...

image-12j1w5v

Dodane przez: viki2903

Bułeczki drożdżowe z serem i z kruszonką

Bułeczki drożdżowe z serem i z...

Bułeczki z cynamonem( do rwania)

Dodane przez: emalitowska

Bułeczki z cynamonem (do rwania)

Wspaniałe,mięciutkie i aromatyczne...

Bułeczki urywane

Dodane przez: trufelkowo

Urywane bułeczki z kruszonką

Idealne na spotkanie z przyjaciółmi,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE