Nowojorski chleb z cebulą na zakwasie

0 (0 ocen)

Niesamowity chleb, mięsisty, wilgotny. Z aromatem duszonej cebulki i kminku… świetnie smakował z samym masłem

Składniki:


  • Zaczyn:
    100 g zakwasu żytniego
    170 g mąki żytniej typ 720
    170 g wody
    1 duża cebula
    2 łyżki oleju
    Ciasto właściwe:
    450 g mąki pszennej typ 750
    120 g mąki żytniej typ 720
    2 łyżeczki kminku
    2 łyżeczki cukru brązowego
    2 łyżeczki soli
    2 łyżki oliwy
    230 g kefiru
    60 g wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Nowojorski chleb z cebulą na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Cebulę obrać, posiekać i wrzucić na rozgrzany olej. Zeszklić i leciutko zrumienić. Przestudzić.

    Do misy robota wlać wodę, zakwas i dodać mąkę. Odstawić na 4 godziny. Wsypać przesmażoną cebulę, wymieszać, odstawić na 8 godzin.

    Na drugi dzień do zaczynu dodać obie mąki, sól, cukier i kminek.
    Wlać kefir (ogrzany do temperatury pokojowej), oliwę i wodę. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.

    Następnie przełożyć ciasto do formy (12x25), oprószyć mąką i wyrównać. Odstawić na 2 godziny do wyrastania. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec około 40 minut.
    Wystudzić na kratce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować