Niesamowity chleb, mięsisty, wilgotny. Z aromatem duszonej cebulki i kminku… świetnie smakował z samym masłem
Składniki:
Zaczyn:
100 g zakwasu żytniego
170 g mąki żytniej typ 720
170 g wody
1 duża cebula
2 łyżki oleju
Ciasto właściwe:
450 g mąki pszennej typ 750
120 g mąki żytniej typ 720
2 łyżeczki kminku
2 łyżeczki cukru brązowego
2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy
230 g kefiru
60 g wody
Nowojorski chleb z cebulą na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Cebulę obrać, posiekać i wrzucić na rozgrzany olej. Zeszklić i leciutko zrumienić. Przestudzić.
Do misy robota wlać wodę, zakwas i dodać mąkę. Odstawić na 4 godziny. Wsypać przesmażoną cebulę, wymieszać, odstawić na 8 godzin.
Na drugi dzień do zaczynu dodać obie mąki, sól, cukier i kminek.
Wlać kefir (ogrzany do temperatury pokojowej), oliwę i wodę. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
Następnie przełożyć ciasto do formy (12x25), oprószyć mąką i wyrównać. Odstawić na 2 godziny do wyrastania. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec około 40 minut.
Wystudzić na kratce
Komentarze