NOTOTENIA SMAŻONA W PANIERCE Z PŁATKÓW KUKURYDZIANYCH

0 (0 ocen)

  • 30 min

Smaczna ryba w chrupiącej panierce.

  • 30 min

Składniki:

  • - 4 tuszki nototenii
    - przyprawa do ryb + szczypta pieprzu cytrynowego
    - mąka
    - 1 jajko + 2 łyżki wody
    - bułka tarta
    - olej do smażenia
    - kilka plasterków cytryny

Nototenia smażona w panierce z płatków kukurydzianych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Nototenia 1. Tuszki ryby oczyścić z łusek i wyczyścić część brzuszną. Opłukać i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć przyprawą do ryb i pieprzem cytrynowym.
  • Nototenia 2. Panierować tuszki w mące, jajku roztrzepanym z wodą i w płatkach kukurydzianych rozgniecionych wałkiem.
  • nototenia 3. Smażyć z dwóch stron na rozgrzanym oleju do zrumienienia.
    Osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • nototenia 4. Podawać do ziemniaków, z plasterkami cytryny i surówką.

Porady

Nototenia jest rybą, nie posiadającą ości bocznych, tylko kręgosłup, który po upieczeniu ryby bardzo łatwo odchodzi od mięsa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy