Norweski deser jabłkowy!

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smaczny i chrupiący.

  • 60 min

Składniki:

  • 100 gr herbatników bebe
    3 jabłka
    1 pomarańcz
    200 ml śmietany kremówki

Norweski deser jabłkowy! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasteczka kruszymy drobno i podsmażamy na patelni na złoty kolor bez dodatku tłuszczu.
    Jabłka kroimy w kostkę i prużymy z dodatkiem cukru waniliowego,kwasku cytrynowego,cynamonu i startek skorki z pomarańcza. Skorki tylko do smaku.
    Śmietanę ubijamy z 2 łyżeczkami cukru.
    Następnie do pucharków wsypujemy ciastka-jabłka i łyżeczkę śmietany.
    Na koniec przyozdabiamy kawałkiem pomarańczy.
    Deser jest chrupiący i przypomina w smaku szarlotkę.

Porady

Zamiast pomarańczy może być cytryna.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jeśli posmakował Ci ten przepis, wypróbuj też inne dania kuchni norweskiej. 

Komentarze

Podobne przepisy