Nocne paluchy z sezamem

  • wyświetlono: 619 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Te paluchy możecie zajadać nawet o poranku, bez zarywania nocy! Ciasto przygotowuje się na wieczór i pozostawia w lodówce, aż do rana. W tym czasie spokojnie sobie rośnie tak, jakby robiło to przez 1-2 godzinki w ciepłym miejscu. Rano wystarczy już tylko uformować paluchy, odczekać, by wyrosły i upi

akrobatka22

Składniki

Rozczyn:
15 g świeżych drożdży
4 łyżki mąki letniej wody
2 łyżki mąki pszennej typ 650

Ciasto:
cały powyższy rozczyn
360 g mąki pszennej typ 650 + mąka do podsypywania
1 jajko
1 łyżeczka miodu
2 płaskie łyżeczki soli
60 g sezamu
90 g letniego mleka
90 g letniej wody
3 łyżki oliwy z oliwek

Dodatkowo:
1 roztrzepane jajko do posmarowania
sezam do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Nocne paluchy z sezamem

  • 1. Rozczyn: Drożdże rozpuścić w 4 łyżkach letniej wody. Dodać 2 łyżki mąki pszennej, wymieszać łyżką. Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (ok. 30 minut).
  • 2. Ciasto: Mąkę pszenną, jajko, miód, sól i sezam wymieszać w dużej misce. Dodać wyrośnięte drożdże i zacząć wyrabiać ciasto (ręcznie lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego). Stopniowo wlewać letnie mleko i wodę, cały czas wyrabiając. Na koniec wlać oliwę i jeszcze przez chwilę wyrabiać. Dobrze wyrobione ciasto jest sprężyste, jednolite i odchodzi od ścianek naczynia. W razie potrzeby podsypać ciasto mąką.



    Gotowe ciasto drożdżowe umieścić w misce oprószonej mąką (lub pozostawić w tej, w której wyrabialiśmy). Przykryć miskę ściereczką i odstawić do lodówki na całą noc (10-12 godzin). Ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość. Dobrze jest w połowie tego czasu odgazować je, uderzając w nie pięścią. Otrzymamy tym samym bardziej puszyste paluchy.




    Po tym czasie ciasto krótko zagnieść rękami na naoliwionym blacie. Podzielić na 15 równych części. Z każdej utoczyć długi wałek. Wałeczki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 2-3 cm odstępach. Pozostawić na 60-90 minut do napuszenia.
  • 3. Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Paluchy wysmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec w 200 st.C przez ok. 15-20 minut do zezłocenia.




    Wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniadrożdżowesezampieczeniepaluchyprzepis_miesiąca1000nocne

Komentarze

Podobne przepisy

Paluchy z młodym jęczmieniem

Dodane przez: Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty

Paluchy z młodym jęczmieniem

Młody jęczmień to bogactwo witamin,...

bułeczki precelki z sezamem

Dodane przez: BARB

Bułeczki precelki z sezamem

Idealne śniadanie dla zakochanych,...

paluchy zkminiem I

Dodane przez: Agiatis

Paluchy z kminkiem

Domowe pieczywo zawładnęło nami....

Bułeczki z sezamem

Dodane przez: smak i uczucie

Bułeczki z sezamem

Smaczne bułki posypane sezamem....

Śniadaniowe precelki z sezamem

Dodane przez: ankad21

Śniadaniowe precelki z sezamem

Pyszne z mięciutkim wnętrzem, wspaniałe...

Drożdżowe paluchy z kiszoną kapustą

Dodane przez: BABECZKA 35

Drożdżowe paluchy z kiszoną kapustą

Takie drożdżowe paluchy z kiszoną...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE