• 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Nitamago czyli marynowane jajka w sosie sojowym.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kubka sosu sojowego

    1 łyżka cukru

    1 łyżka mirinu (słodkie wino)

    1 kubek wody

    1 ząbek czosnku

    4 jajka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Sosy Dodatki

Nitamago - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na pół twardo przez 6 minut. Po tym czasie jajka wyjmujemy i przekładamy do wody z lodem aby zatrzymać proces ich gotowania. Gdy całkowicie wystygną obieramy.

    W garnuszku łączymy razem sos sojowy cukier mirin oraz wodę. Podgrzewamy razem aż do zagotowania i rozpuszczenia się cukru . Ściągamy z ognia. Dorzucamy rozgnieciony ząbek czosnku i zostawiamy do przestygnięcia.

    Kiedy marynata jest zimna przelewamy ją do pojemnika z jajkami. Tak przygotowane jajka odkładamy na około 12 godzin do lodówki (najlepiej na noc).

    SMACZNEGO

Porady

Do marynaty oprócz czosnku można również dodać jeszcze kawałek imbiru

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować