Nilagang Baka

0 (0 ocen)

  • 30 min

Potrawa z dalekich i egzotycznych Filipin. Przepis dostałam od mojej znajomej z Filipin, Gladys.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kilogram wołowiny, pokrojonej w kostkę
    6 - 8 ziemniaków, pokrojonych w kostkę trochę większą od mięsa
    2 kapusty bok choy (Pak choi - kapusta chińska), pokrojona na połówki lub ćwiartki - zależy od wielkości
    1 mała kapusta (włoska), ćwiartki
    3 - 5 cebul, pokrojone w kostkę
    1 główka czosnku
    ew. 2 - 4 marchewki, pokrojone w ćwiartki
    ew. 1 - 2 kolby kukurydzy, pokrojone
    4 łyżki sosu rybnego
    3 łyżki oleju
    10 ziaren pieprzu
    1 litr wody lub bulionu
    Sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Nilagang baka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym garnku podsmażyć na oleju czosnek i cebulę.
    Dodać wodę, wołowinę, pieprz w ziarenkach i sos rybny. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować przez 1 - 2 godziny (do czasu miękkości mięsa).
    Dodać ziemniaki i ew. marchew. Nadal gotować na wolnym ogniu, aż ziemniaki i marchew będą ugotowane.
    Dodać pozostałe warzywa i krótko pogotować.
    Sól i pieprz do smaku.

Porady

Jest to gulasz wołowy, ale dla mnie to raczej typ zupy. Ilość warzyw można dowolnie modyfikować, ziemniaki i bok choy są zawsze, reszta to nasza decyzja, ale z marchewką i kukurydzą jest kolorowo. Podawać gorące, jako dodatek biały ryż. Można zastąpić wołowinę kurczakiem lub wieprzowiną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.19 (411 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Makaron penne z kurczakiem i szpinakiem

To może cię zainteresować