Kruche ciasto z czereśniami – niezawodne

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Początek lata to nie tylko wyczekiwane przez wszystkich truskawki. To także inne pyszne owoce. Do takich niewątpliwie zaliczam czereśnie. Dziś polecam ich połączenie z ciastem kruchym oraz przepyszną kruszonką, która jest przysłowiową kropką nad „i”.
Na tym przepisie jeszcze nigdy się nie zawiodłam, więc gorąco polecam.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Blaszka 30x 25 cm
    Ciasto kruche:
    • 300 gram mąki,
    • 80 gram cukru pudru,
    • 170 gram masła,
    • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • szczypta soli,
    • 3 duże żółtka,
    Kruszonka:
    • 150 gram mąki,
    • 70 gram cukru kryształu,
    • 80 gram masła
    Dodatkowo:
    • 1-2 łyżki kaszy manny do posypania ciasta,
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej do obtoczenia owoców,
    • ok 800 gram dojrzałych czereśni
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z owocami Ciastka

Kruche ciasto z czereśniami – niezawodne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • drylujemy czereśnie 1. Czereśnie myjemy, osuszamy, usuwamy ogonki, a na koniec drylujemy. Pozbawione pestek łączymy z mąką ziemniaczaną.
  • składniki ciasta 2. SPÓD: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta, czyli masło, cukier, proszek do pieczenia, sól i żółtka.
  • gotowe ciasto 3. Całość zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta.
  • wyłożone na blaszkę ciasto 4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Gotowe ciasto wałkujemy na rozmiar nieco większy niż blaszki. Rozwałkowane ciasto wykładamy na blaszkę, formując około 1 cm brzegi wokół.
  • wyłożone owoce na ciasto 5. Wyłożone ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, a następnie posypujemy kaszą manna. Na kaszę wykładamy równą warstwę przygotowanych czereśni.
  • gotowa kruszonka 6. KRUSZONKA: Mąkę, masło oraz cukier umieszczamy w misce. Składniki rozkruszamy w dłoniach do uzyskania kruszonki.
  • przed pieczeniem 7. Gotową wykładamy na owoce.
    Uformowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 45 -50 minut w 180°C. Gotowe wyjmujemy, studzimy i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować