Niezawodne racuchy z jabłkami

  • wyświetlono: 4811 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Tradycyjne, znane i cenione od pokoleń racuchy z jabłkami.

żaba
  • 80min

Składniki

1/2 kg mąki
1 szklanka mleka
3 dkg drożdży
3 dkg cukru
2 jajka
1/2 kg jabłek
olej do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Niezawodne racuchy z jabłkami

  • 1. W letnim mleku rozpuścić drożdże i cukier.
  • 2. Dodać mąkę i jajka. Całość mieszać aż do zniknięcia grudek.
  • 3. Obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone na niewielkie części jabłka dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
  • 4. Całość pozostawić do wyrośnięcia.
  • 5. Na rozgrzany olej kłaść ciasto łyżką, smażyć z dwóch stron na kolor złoty.
  • 6. Usmażone racuchy odsączyć na ręczniku papierowym.
  • 7. Podawać oprószone cukrem pudrem.

Porady

Do racuchów dodajemy dowolne jabłka, moim zdaniem najlepsze są antonówki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babcijabłkaracuchy
 

Komentarze

Podobne przepisy

Racuchy z jabłkami

Dodane przez: RedakcjaPP

Racuchy z jabłkami

Dawniej, kiedy ludzie byli biedniejsi,...

racuchy z jabłkami

Dodane przez: dusiowa

Racuchy z jabłkami

Kolejny smak dzieciństwa - racuchy...

image-1nchymr

Dodane przez: Magster

RACUCHY Z JABŁKAMI

Przepis pochodzi z książki "173...

image-1nal2kg

Dodane przez: KiciaGotuje

RACUCHY DROŻDZOWE Z JABŁKAMI

TO MOJE ULUBIONE DANIE Z DZIECIŃSTWA...

racuchy drożdżowe z jabłkami

Dodane przez: tycjanowa

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Sezon na jabłka trwa w najlepsze...

Racuchy drożdzowe z jabłkami

Dodane przez: bienpyt

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Takie racuchy piekła moja mama....