Niezapominajka

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Serowo-makowe ciasto z brzoskwiniami otulone płatkami kokosu na długo pozostanie w pamięci niejednego smakosza.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    30 dkg mąki
    10 dkg cukru pudru
    10 dkg margaryny
    2 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy

    Mak:
    1/2 kg maku
    20 dkg cukru pudru
    4 jajka
    5 dkg margaryny
    olejek migdałowy

    Ser:
    1/2 kg sera twarogowego
    20 dkg cukru pudru
    4 jajka
    1 cukier waniliowy
    1 budyń waniliowy

    Kruszonka:
    1/4 kostki margaryny
    10 dkg cukru kryształu
    2 opakowania wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Niezapominajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i wyłożyć na blaszkę.
  • 2. Mak sparzyć i zemleć 2 razy. Dodać cukier, jajka, stopioną margarynę (nie gorącą) oraz kilka kropli aromatu migdałowego. Intensywnie zamieszać do połączenia wszystkich składników w jednolitą masę. Wyłożyć na ciasto.
  • 3. Brzoskwinie odsączyć, pokroić w grube plastry i ułożyć na masie makowej.
  • 4. Ser zemleć 3 razy. Dodać cukier, jajka, cukier waniliowy, budyń. Dokładnie zamieszać. Wyłożyć na brzoskwinie.
  • 5. Składniki na kruszonkę zagnieść i pokruszyć na ser.
  • 6. Gotowe ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni i piec na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować