Nietypowy 3 bit

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Nowa wersja znanego ciasta

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g herbatników
    1 puszka (ok. 500 g) masy kajmakowej o smaku tiramisu
    3 opakowania budyniu czekoladowego z kawałkami czekolady
    1 l mleka
    3 łyżki cukru pudru plus 2 łyżki cukru kryształu
    1 l śmietanki kremówki 30%
    2 galaretki truskawkowe
    Tabliczka ciemnej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Nietypowy 3 bit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE
    Proszki budyniowe wymieszać z 250 ml mleka oraz cukrem. Resztę mleka zagotować,wlewać mleko z budyniem cały czas mieszając. Gdy masa będzie gładka i gęsta, odstawiamy na bok.
    Dno formy o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć 1/3 herbatników, na nie wykładamy jeszcze ciepły budyń, rozsmarować, przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Na nie rozsmarowujemy warstwę masy kajmakowej. Przykrywamy herbatnikami. Kremówki ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Galaretki rozpuszczamy w szklance wody. Dodajemy do ubitej śmietany, miksujemy przez chwilę. Gdy masa zacznie tężeć wykładamy ją na herbatniki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać wierzch ciasta. Ciasto najlepiej smakuje i kroi się następnego dnia

Porady

Do ciasta możemy użyć dowolnej galaretki i masy kajmakowej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować