Nietypowe mini placuszki cukiniowe w siemieniu lnianym

0 (0 ocen)

  • 20 min

krążki cukiniowe w siemieniu lnianym z mozzarellą i warzywami

  • 20 min

Składniki:

  • 1 sztuka cukinia młoda zielona
    pieprz, sól do smaku
    2 sztuki Jajko
    8 łyżek siemie lniane w ziarnach
    10 sztuk liście sałaty
    mozzarela duza kula
    Pomidor duży
    3 ząbki czosnku
    szczypiorek łodyga
    pół szkalnki olej rzepakowy lub dobra oliwa
    2 łyżki mleka


Nietypowe mini placuszki cukiniowe w siemieniu lnianym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie myjemy i osuszamy. Odcinamy końcówki i kroimy ją na centymetrowe krążki.
  • 2. Mozzarele odsączamy z zalewy i kroimy kulę na plasterki. Pomidora myjemy i kroimy na plasterki. Ząbki czosnku obieramy i kroimy na plasterki, delikatnie przesmażamy. Szczypiorek kroimy na większe paski.
  • 3. Jajka wbijamy do miski, dodajemy mleko, sól i pieprz oraz dokladnie roztrzepujemy. Każdy krążek cukinii moczymy w miksturze jajecznej a następnie w ziarnach siemienia lnianego i smażymy z dwóch stron na rozgrzanej patelni z olejem. Pod koniec smażenia na każdy krązek nakładamy plaster mozzareli, lekko przygniatamy i czekamy, aż delikatnie sie "rozpuści".
  • placuszki cukiniowe 4. Wykładamy na talerze na liściach sałaty, dodajemy na każdy krązek plaster pomidora, a na niego plasterek czosnku i pasek szczypiorku. Położenie jednego krążka na jednym liściu sałaty pozwala od razu bez użycia sztućców spożywanie, co jest bardzo wygodne. Pyszne.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy