Niemieckie pierniczki "Pfeffernusse" z białym pieprzem

5 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, aromatyczne i o intensywnym smaku pierniczki choć pieprz nie jest w nich wyczuwalny.
Pierniczki są miękkie i od razu może je jeść.

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mąka 1 i 1/2 szk,
    jajko 1 szt,
    miód 6 łyżek,
    cukier 4 łyżki,
    masło 2 łyżki,
    soda 1/2 łyżeczki,
    przyprawa korzenna do piernika 3 łyżeczki,
    pieprz biały 1/4 łyżeczki,
    sól 1 szczypta,
    Lukier:
    cukier puder 2 szk,
    ciepła woda,
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Piernik Ciastka Pierniczki

Niemieckie pierniczki "pfeffernusse" z białym pieprzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, miód, cukier oraz przyprawę do piernika przełożyć do rondelka i podgrzewać do momentu rozpuszczenia się masła, ostudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać sodę, biały pieprz, sól oraz jajko i wlać ostudzoną ale jeszcze ciepłą mieszankę miodową. Ciasto wyrabiać do momentu aż będzie odchodziło od ścianek miski. Uformować 16 – 20 kulek wielkości orzecha włoskiego i wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 12 - 14 minut w temperaturze 190 stopni. Cukier puder wymieszać z odrobiną ciepłej wody i polukrować jeszcze ciepłe pierniki. Odstawić do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować