Niemieckie pancakes

0 (0 ocen)

  • 30 min

Niemieckie pancakes to pieczone ciasto w smaku i w wyglądzie trochę przypominające karpatkę. Smakuje bardzo dobrze ale jeść je trzeba przy pomocy noża i widelca.

  • 30 min

Składniki:

  • 3 duże jajka
    40 g masła
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    szczypta sody

    dodatkowo dowolne owoce (u mnie banan, kiwi i 2 mandarynki)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pancakes

Niemieckie pancakes - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wybić jajka, dodać roztopione i ostudzone masło, mleko, mąkę, cukier, cukier waniliowy i sodę, zmiksować na jednolitą masę. Wylać do wysmarowanych lekko masłem 4 dużych kokilek lub do 1 naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec ok. 20-22 minut. Ciasto bardzo urośnie ponad foremki ale po wyjęciu środek opadnie. Wyjąć, lekko posypać cukrem pudrem, wyłożyć pokrojone owoce, ewentualnie polać syropem klonowym lub śmietanką.

Porady

W przepisie można pominąć szczyptę sody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Kiwi Mandarynki Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować