Niemieckie pączki z dżemem morelowym i cynamonową posypką

  • wyświetlono: 1244 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Oryginalne niemieckie pączki. Przepis w tym roku kończy 106 lat! pochodzi z niemieckiego poradnika cukierniczego – mojej najcenniejszej książki kucharskiej z 1908 roku!

kasiac
  • 180min

Składniki

30 sztuk

zaczyn drożdżowy:
400 ml mleka
35 g świeżych drożdży
250 g mąki (dałam tortową)
52 g cukru

Ciasto:
500 g mąki (dałam tortową)
4 żółtka
skórka starta z cytryny
88 g rozpuszczonego, przestudzonego masła
szczyptę soli
ewentualnie trochę więcej mleka

oraz:
Planta lub smalec do smażenia – około 1,5 kg
Cukier puder wymieszany z cynamonem do posypania
Dżem morelowy

Sposób przygotowania przepisu:

Niemieckie pączki z dżemem morelowym i cynamonową posypką

  • 1. Zaczyn: <Br>
    Drożdże rozpuścić w cukrze, dodać letnie mleko, mąkę i wymieszać rzadkie ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 20minut.
    Ciasto: <Br>
    Najpierw do zaczynu dodać mąkę, później po jednym żółtku, skórkę z cytryny, szczyptę soli i wszystko dobrze wyrobić, aż będzie odchodzić od ręki. Na końcu wlać przestudzone masło i wyrobić gładkie i błyszczące ciasto.
    Zostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
    Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i podzielić na 30 kawałków. Każdy kawałek uformować w kulkę, lekko spłaszczyć ją dłonią i ułożyć na papierze do pieczenia na 40 minut. Przykryć ściereczką.
    W międzyczasie rozgrzać tłuszcz w garnku lub we frytkownicy (nastawić ją na 180°C). Dżem morelowy zmiksować na gładką masę.
    Smażyć w nagrzanym tłuszczu z obu stron. Wykładać na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
    Gotowe pączki szprycą nadziewać dżemem morelowym i posypać cukrem pudem z cynamonem.

Porady

Można również ciasto wyrobić mikserem, lub w maszynie do chleba nastawiając na program do wyrabiania ciasta.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylacynamonTłusty CzwartekPączkidrożdżeostatkiMorelekarnawałkuchnia polskaniemieckie przepisyprzedwojenne przepisy

Komentarze

Podobne przepisy

słodkie bułeczki

Dodane przez: PolskaGotuje

Słodkie bułki z dżemem morelowym

Chwila oczekiwania i mamy pyszne...

Pączki z domowym dżemem truskawkowym

Dodane przez: Joanna Kryla

Pączki z domowym dżemem truskawkowym

Trochę inne pączki z domowym dżemem...

image-0j21i3r

Dodane przez: EsmeraldaZeSmakiem

Mazurek z kajmakiem i dżemem

Mazurek jest bardzo smaczny ale...

Bułeczki drożdżowe

Dodane przez: MałaMi

Bułeczki drożdżowe z dżemem i kruszonką

Przepis na te bułeczki Mama dostała...

image-16aakvs

Dodane przez: natalia2004

Drożdżówki z dżemem i kruszonką

Pyszny smak tradycji.

Drożdżówki z budyniem i dżemem

Dodane przez: Anitka0804

Drożdżówki z budyniem i dżemem

Wyglądają i smakują jak ze sklepu....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE