Niemiecka babka z rodzynkami i chrupiącymi migdałami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Puszysta babka z namoczonymi w alkoholu rodzynkami, chrupiącymi migdałami posypana słodkim pudrem to moja wersja tradycyjnego niemieckiego ciasta Rosinengugelhupf.

  • 1 godz. 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 6 jajek
    200g masła extra
    1 szklanka cukru
    350g mąki pszennej
    3 łyżeczki cukru wanilinowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    150g kwaśnej śmietany 18%
    50ml alkoholu np. rumu
    100g rodzynek
    100g płatków migdałowych
    masło do wysmarowania formy
    bułka tarta do oprószenia formy
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Niemiecka babka z rodzynkami i chrupiącymi migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka niemiecka 1. Rodzynki zalać alkoholem i najlepiej pozostawić na całą noc. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.
  • Niemiecka babka z rodzynkami i chrupiącymi migdałami 2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, stopniowo dodając po jednym jajku cały czas ucierać aż powstanie jednolita, puszysta masa. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, śmietanę, odsączone rodzynki i płatki migdałowe. Całość dokładnie wymieszać szpatułką.
  • Niemiecka babka z rodzynkami i chrupiącymi migdałami 3. Gotową masę przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy babki o pojemności 2l.
  • Niemiecka babka z rodzynkami i chrupiącymi migdałami 4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec 55-60 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.
  • Niemiecka babka z rodzynkami i chrupiącymi migdałami 5. Gotową wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.48 (189 ocen)

Babka piaskowo-rodzynkowa.

To może cię zainteresować