Niemiecka babka z rodzynkami i chrupiącymi migdałami

  • wyświetlono: 520 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Puszysta babka z namoczonymi w alkoholu rodzynkami, chrupiącymi migdałami posypana słodkim pudrem to moja wersja tradycyjnego niemieckiego ciasta Rosinengugelhupf.

Ewelina Marcin
  • 12 porcje
  • 85min
  • Średni

Składniki

6 jajek
200g masła extra
1 szklanka cukru
350g mąki pszennej
3 łyżeczki cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150g kwaśnej śmietany 18%
50ml alkoholu np. rumu
100g rodzynek
100g płatków migdałowych
masło do wysmarowania formy
bułka tarta do oprószenia formy
cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania przepisu:

Niemiecka babka z rodzynkami i chrupiącymi migdałami

  • Babka niemiecka1. Rodzynki zalać alkoholem i najlepiej pozostawić na całą noc. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.
  • Niemiecka babka z rodzynkami i chrupiącymi migdałami2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, stopniowo dodając po jednym jajku cały czas ucierać aż powstanie jednolita, puszysta masa. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, śmietanę, odsączone rodzynki i płatki migdałowe. Całość dokładnie wymieszać szpatułką.
  • Niemiecka babka z rodzynkami i chrupiącymi migdałami3. Gotową masę przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy babki o pojemności 2l.
  • Niemiecka babka z rodzynkami i chrupiącymi migdałami4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec 55-60 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.
  • Niemiecka babka z rodzynkami i chrupiącymi migdałami5. Gotową wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

WielkanocświętababkababawielkanocnataniaszybkaMIGDAŁOWApotrawy wielkanocneniemieckaRosinengugelhupf

Komentarze

Podobne przepisy

Babka wielkanocna z migdałami i czekoladą

Dodane przez: BABECZKA 35

Babka wielkanocna z migdałami i czekoladą

Prosta i pyszna babka wielkanocna...

Babka mandarynkowa z rodzynkami

Dodane przez: KatarzynaJ

Babka mandarynkowa z rodzynkami

Ucieszy każde podniebienie. Warto...

Babka cynamonowa

Dodane przez: Magdalena G

Babka cynamonowa z migdałami

Zrobicie je w kwadrans, polecam...

babka    cynamonowo miodowa  z rodzynkami   i orzechami

Dodane przez: Bożena Z.

Babka cynamonowo miodowa z rodzynkami i...

bardzo smaczna- wilgotna i puszysta-...

image-1qgawxw

Dodane przez: Sliczna6

Ciasto z mascarpone, migdałami i bananami...

Pyszne szybkie ciasto bez pieczenia

Niemiecki makowiec z pianką

Dodane przez: Dolcevitainmykitchen

Niemiecki makowiec z pianką

Przepyszne, solidne ciasto z niemieckiego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE