Pierś z kurczaka w śmietanowej panierce z surówką i ziemniakami

4.5 (152 ocen)

  • 60 min

Prosty i w miarę szybki pomysł na niedzielny obiad

  • 60 min

Składniki:

  • ziemniaki
    Surówka:
    pół główki kapusty,
    pół pęczka koperku,
    marchewka,
    majonez,
    mała biała część pora,
    cukier,
    sól,
    pieprz,
    ocet winny.
    Mięso:
    4 kotlety z piersi kurczaka,
    2 łyżki gęstej śmietany np 18%,
    sól,
    pieprz,
    ulubiona przyprawa do kurczaka,
    bułka tarta do panierowania,
    olej rzepakowy do smażenia.
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Surówki Dania główne

Pierś z kurczaka w śmietanowej panierce z surówką i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowujemy surówkę. Kapustę i pora drobniutko siekamy. Pora i kapustę posypujemy solą i odstawiamy aż puszczą soki - odciskamy. Dodajemy marchew starta na grubych oczkach, majonez oraz przyprawy.dodajemy kilka kropli octu winnego. Całość mieszamy.
  • 2. Przygotowujemy mięso: nacieramy przyprawami i lekko smarujemy śmietaną, odstawiamy na chwilę do lodówki.
  • 3. Obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie.
  • Kurczak w śmietanowej panierce 4. W czasie gdy ziemniaki się gotują, panierujemy w bułce tartej mięso i smażymy na złoto.
  • 5. Ziemniaki odcedzamy, tłuczemy, posypujemy koperkiem i podajemy z surówką oraz mięsem.

Porady

Ziemniaki można okrasić tłuszczem ze smażenia mięsa

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować