Niedzielne Racuchy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pamiętam dokładnie smak racuszków jakie robiła moja babcia. Zapach rozchodził się po całym domu. Puszyste drożdżowe ciasto z wierzchu przyrumienione i posypane cukrem pudrem, mniam:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 6 dkg. drożdży
    40 dkg. mąki tortowej
    2 jajka
    360 ml szkl. ciepłego mleka
    szczypta soli
    4 łyżki cukru
    cukier puder do posypania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Niedzielne racuchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw robimy tzw. rozczyn. Drożdże przecieramy z 2 łyżkami cukru, 2 łyżkami mąki, 4 łyżkami letniego lub ciepłego mleka. Odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia(najlepiej ciepłe miejsce).
  • 2. Mąkę mieszamy z jajkami, ciepłym mlekiem(nie gorącym), pozostałym cukrem i szczyptą soli, a nstępnie dodajemy drożdże i wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto powinno być ciągnące ale nie za gęste. Odstawiamy na około 1h do wyrośnięcia, najlepiej w ciepłym miejscu np. przy grzejniku.
  • 3. Gdy ciasto juz wyrośnie, w małym garnku rozgrzewamy olej roślinny( dopiero jak będzie już gorący) nakładamy łyżką ciasto na olej. Racuchy powinny wypływać na wierzch. Nie smażymy zbyt długo, tak aby zarumieniły się z obu stron. Wykładamy je na papierowy ręcznik, aby wchłonął tłuszcz.
  • 4. Na koniec posypujemy cukrem pudrem. Ilość cukru dowolna:) Smacznego.

Porady

Drożdże przetarte z innymi składnikami do wyrośnięcia najlepiej mieć w dużej misce i przykryć ściereczką. Najlepiej i najszybciej rosną w ciepłym miejscu np. przy grzejniku. Uwaga jak odstawimy drożdze do wyrośnięcia to nie zaglądajmy do nich za często bo opadną:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować