Niedzielne bułeczki jogurtowe

4.5 (193 ocen)

  • 2 godz. 30 min

przepis dostałam od koleżanki, są to pyszne bułeczki idealne na rodzinne niedzielne śniadanko

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • - 500g mąki pszennej najlepiej chlebowej
    - 1 łyżka cukru
    - 1,5 łyżeczki soli
    - 7 g drożdży suchych (1 opakowanie) albo 14 g drożdży świeżych
    - 200g jogurtu naturalnego ( np: greckiego )
    - 120 ml mleka
    - 1 jajko
    - 60 g masła
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Niedzielne bułeczki jogurtowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wersja do zrobienia w maszynie do chleba:
    Do pojemnika wlać mleko, jogurt i roztrzepane jajko. Do tego dodać masło.
    Na to wysypać mąkę.W przeciwległe narożniki wsypać cukier i sól. Na środku zrobić małe zagłębienie i wsypać drożdże suszone lub rozkruszone drożdże świeże.
    Maszynę ustawić na program ciasto ( dough ), który trwa ok. 2 godzin (w zależności od maszyny).
  • 2. Wersja bez maszyny:
    Wszystkie składniki włożyć do dużej miski i zagnieść ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu przykryte ściereczką na 1,5 - 2 godziny albo do podwojenia objętości ciasta.
  • 3. Po wyrośnięciu ciasta należy je wyjąć z maszyny/miski i podzielić na 10-12 części.
    Uformować z nich kule i ułożyć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Zostawić bułeczki przykryte ściereczką na ok pół godziny do wyrośnięcia.
    Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
    Bułeczki można posmarować mlekiem i posypać ulubionymi ziarnami np: słonecznikiem, siemieniem, makiem lub sezamem.
    Piec ok 15-20 minut aż się zarumienią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować