Niedojrzałe biszkopty na biszkopcie:)

0 (0 ocen)

  • 55 min

Zrobiłam je z tego, co miałam pod ręką...mój mąż nie lubi ciast z galaretką, ale te ciasteczka zjadł w mig.

  • 55 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    szklanka maki
    szklanka cukru
    4 jajka
    łyżka mąki ziemniaczanej
    łyżka proszku do pieczenia
    łyżka octu
    4 łyżki wody gazowanej, może być smakowa
    kakao
    Ponadto:
    krem tiramisu
    mleko
    opakowanie okrągłych biszkoptów
    zielona galaretka rozpuszczona w szklance wrzątku

Niedojrzałe biszkopty na biszkopcie:) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy białka od żółtek.Ubijamy na sztywno.Do żółtek dodajemy ocet, miksujemy.Następnie wsypujemy maki, proszek do pieczenia i wodę.Mieszamy.Na końcu wlewamy pianę z białek.Mieszamy.
    Gdyby ciasto było zbyt gęste, dolewamy odrobinę mleka.
    Dzielimy na dwa i do jednego dodajemy kakao.Wlewamy na blachę,dużą.
    Pieczemy biszkopt 30 min. w 180st.
    Przygotowujemy krem tiramisu z taką ilością mleka, jaka podana jest na opakowaniu.

    NA wystudzony i nasączony galaretką biszkopt smarujemy krem,następnie układamy namoczone w galaretce biszkopty, i zalewamy galaretką która nam została po namaczaniu biszkoptów.
    Gdy stężeje, kroimy na kawałki tak, by jeno ciastko miała jeden biszkopt.

Porady

Można użyć dowolnych galaretek, jakie kto lubi...

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy