Nieczerstwiejący chlebek z kaszką kukurydzianą

5 (182 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Rewelacyjny bo prosty i nieczerstwiejący dzięki dodatkowi ugotowanej kaszki chlebek. Świetny zarówno do słonych jak i słodkich dodatków. Bardzo ładnie wyrośnięty, miękki, wilgotny, po prostu pyszny :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 ml mleka do ugotowania kaszki
    3 i 1/2 płaskich łyżek kaszki kukurydzianej
    20 g świeżych drożdży
    100 ml mleka
    1 płaska łyżeczka soli
    1 czubata łyżeczka cukru
    2 łyżki oleju
    350 g mąki pszennej
Wystaw ocenę:

5 (182 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Bułki Kaszka

Nieczerstwiejący chlebek z kaszką kukurydzianą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 300 ml mleka wlać do garnka, wsypać kaszkę kukurydzianą, mieszając doprowadzić do wrzenia. gotować ok. 3-4 min. (lub wg przepisu na opakowaniu). Przykryć folią aluminiową tak by dotykała wierzchu, ostudzić.
  • 2. Do kaszki wlać resztę mleka, dodać drożdże, sól, cukier i olej, wymieszać. Wsypać mąkę, krótko wyrobić ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 40-50 min.
  • 3. Przełożyć do keksowej foremki o wymiarach 30x12 cm wyłożonej na dnie i krótszych bokach papierem do pieczenia, równomiernie rozłożyć. Zostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 40 min. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 30-35 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Kasza kukurydziana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować