Dzisiaj mam dla Was przepyszny krem pieczarkowy z grzankami, które nie do końca są takie oczywiste.
1 godz. 30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
700 g pieczarek
1 mała pietruszka
2 średnie ziemniaki
1 mała marchewka
mały por
mała cebula
700 ml bulionu (ja kiedy potrzebuję bulionu na szybko korzystam z mojej pasty bulionowej, którą możecie znaleźć kilkając w ten link )
śmietana do zup 1-2 łyżki
bagietki
mozzarella
Do pesto pietruszkowego potrzebujemy:
duży pęczek natki pietruszki
5 ząbków czosnku
1 łyżka startego parmezanu lub sera grana padano
oliwa z oliwek ok. 3-4 łyżek
Niecodzienny krem pieczarkowy z dodatkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ja zawsze zaczynam od obrania pieczarek, a następnie kroję je w ćwiartki. Następnie kroję cebulę, i pora. Cebulę w kostkę, a pora w krążki.
W garnku nagrzewam sobie oliwę z oliwek, a kiedy będzie już nagrzana mogę wrzuć najpierw cebulę i pora, a następnie po około 5-7 minutach dorzucam pieczarki.
W czasie kiedy pieczarki będą dusić się z cebulą oraz porem, możemy przygotować sobie marchewkę i pietruszkę: obieramy i ścieramy na tarce. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Im drobnej pokroimy tym szybciej będą gotowe.
2.Dodajemy do pieczarek. Tak dusimy ok. 10 min a następnie podlewamy gorącym bulionem.
Dodajemy sól i pieprz. Gotujemy, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Jeżeli widzimy, że są miękkie to możemy śmiało zmiksować. Dodajemy śmietanę.
3.Grzanki z pesto pietruszkowym
Miksujemy wszystkie składniki: natkę pietruszki, obrany czosnek, parmezan oraz oliwę z oliwek. Lekko doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Bagietki kroimy na kromeczki o grubości 1 cm. Smarujemy je pesto, posypujemy startą mozzarellą. Bezpośrednio przed podaniem opiekamy w piekarniku przez 7 min w temperaturze 180 stopni.
Komentarze