NIEBO W GĘBIE

0 (0 ocen)

Placka jadłam po raz pierwszy u mojej koleżanki na kawie, bardzo mi placek posmakował. Upiekłam go w domu i wszyscy się nim zajadali.

Składniki:

  • CIASTO:
    30 dag maki
    20 dag cukru
    1/2 szklanka cukru pudru
    3 żółtka
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA JABŁKOWA:
    1 kg jabłek
    1 szklanka cukru
    1 galaretka obojętnie jaka

    MASA ŚMIETANOWO-ORZECHOWA:
    25 dag orzechów
    3/4 szklanki śmietany
    30 dag masła
    2 jajka
    1 szklanka cukru

    POLEWA:
    7 czubatych łyżek cukru
    1/4 kostki masła
    2 łyżki kakao

Niebo w gębie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać masło i wszystko nożem posiekać dodać cukier, żółtka śmietanę i ponownie wszystko połączyć i wyrobić ciasto i podzielić je na 2 części. Wysmarowaną blaszkę o wym 25x36 cm i wyłożoną papierem do pieczenia wylepić ciastem i upiec oddzielnie w temp 200 stopni przez 25 minut.
  • 2. MASA JABŁKOWA: Jabłka obrać i utrzeć na tarce, dodać cukier, galaretkę w proszku i usmażyć, a po wystudzeniu masy wyłożyć na upieczone 1 placek.
  • 3. MASA ŚMIETANOWO-ORZECHOWA: Śmietanę lekko zagotować z mielonymi orzechami, dodać jajka, cukier i ostudzić. Utrzeć masło i wszystko razem ponownie dokładnie utrzeć. Gotową masę wyłożyć na jabłka przykryć drugim plackiem i wstawić do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy