Niebieski puszek

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszny sernik na zimno , smakuje jak ptasie mleczko , kolor mozna samemu dodierać w zależności jaki chcemy lub jaką mamy galaretkę

  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kilka gofrów (ja użyłam gotowych)
    400 g śmietana 30%
    250 g serka mascarpone
    galaretka przezroczysta na wierzch sernika
    2 galaretki do środka sernika (smak i kolor według uznania)
    1 galaretka kolor zależy, jaki chcemy mieć smak i kolor sernika
    ulubione owoce

Niebieski puszek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozrabiamy dwie, każdą osobno galaretkę, studzimy, przelewamy do miseczki i wkładamy do lodówki, żeby zastygła. Dno tortownicy wykładamy goframi. Rozrabiamy galaretkę, by nadać kolor sernikowi (ja dodałam niebieską) i studzimy. Następnie miksujemy śmietanę, jak już lekko będzie gęsta, dodajemy serek mascarpone, galaretki zastygnięte w lodówce kroimy na małe kawałki i dodajemy do masy, delikatnie mieszamy, dodajemy wystudzoną galaretkę i ponownie delikatnie mieszamy. Całość przelewamy do tortownicy na gofry i odstawiamy do lodówki. Rozrobić przezroczystą galaretkę, umyte owoce układamy na serniku i zalewamy wystudzoną galaretką i ponownie do lodówki. Po 2-3 godzinach mamy już z sernik gotowy.

Komentarze

Podobne przepisy