Pomysł na domową czekoladę z naturalnym barwnikiem dla każdego łasucha.
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Barwnik naturalny:
pół główki kapusty czerwonej
soda oczyszczona
200 g masła
szklanka cukru
szklanka śmietany 30 %
400 g mleka w proszku
1/2 laski wanilii
4 ciasta oreo
6 mini bez dekoracyjnych
2 ciastka orzechowe z czekoladą
Niebieska czekolada"ciasteczkowy potwór" z barwnikiem z czerwonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Barwnik:
Kapustę kroimy drobno,a następnie wrzucamy do garnka i zalewamy wodą do całkowitego pokrycia.Gotujemy na małym ogniu ok, 30 minut.Następnie wyjmujemy kapustę i gotujemy samą wodę ok 60 minut,do zgęstnienia.Otrzymany gęsty barwnik studzimy,powinien mieć fioletowy kolor i przelewamy do szklanego naczynia.Do fioletowego barwnika stopniowo dodajemy sodę oczyszczoną ,dodajemy tylko po 1/7 łyżeczki sody i mieszamy,aż barwa z fioletowego kolory zmieni się na niebieski.Starajmy się nie przekroczyć w sumie ¼–½ łyżeczki sody.Gotowy barwnik wstawiamy do lodówki.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło ,a następnie mieszamy z cukrem, śmietaną i laską wanilii,podgrzewamy, aż do lekkiego zagotowania, od czasu do czasu mieszając.
Zdejmujemy naczynie z kąpieli wodnej i dodajemy mleko w proszku ,oraz wcześniej przygotowany barwnik ok 2.krople i energicznie mieszamy.
Masę rozsmarowujemy na papierze do pieczenia,układamy ciastka czekoladowe,mini bezy i posypujemy wszystko skruszonymi ciastkami orzechowymi z czekoladą.Rozsmarowaną masę odstawiamy do lodówki, aby stwardniała.
Smacznego.
Komentarze