Niebiańskie ciasto czekoladowo-orzechowe z malinami

4.5 (158 ocen)

  • 2 godz.

Niebiańskie? Tak…muszę nieskromnie przyznać, że to ciasto jest absolutnie wyjątkowe…ciasto czekoladowo-orzechowe jest puszyste, lekkie, delikatne… a masa…niebiańska biel z czerwonymi, dojrzałymi, smacznymi owocami. W dodatku teraz jest sezon malinowy, więc to najlepszy okres na soczyste, słodkie owo

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na ciasto czekoladowe (na tortownicę o śr. 24 cm):

    150g masła
    200g cukru
    100g czekolady gorzkiej
    6 jaj
    100g pokruszonych podłużnych biszkoptów
    150g potłuczonych/pokruszonych orzechów lub migdałów
    tłuszcz do wysmarowania blachy

    Składniki na masę owocową:

    400ml śmietanki 30%
    2 śmietan-fixy
    1 cukier waniliowy
    200g malin

    Polewa:

    1 czekolada gorzka
    50g masła
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Niebiańskie ciasto czekoladowo-orzechowe z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ciasto: na początek należy roztopić czekoladę w kąpieli wodnej, żółtka i białka ubić osobno, a okruchy biszkoptowe i orzechy wymieszać ze sobą.
  • 2. Z tak przygotowanymi składnikami możemy przystąpić do robienia ciasta. Masło ucieramy z cukrem na puch, następnie stopniowo dodajemy wystudzoną roztopioną czekoladę, a kolejno ubite żółtka. Wszystko mieszamy mikserem na najwyższych obrotach, ma powstać puszysta masa. Odkładamy mikser i łyżką należy wmieszać w masę okruchy biszkoptowe i orzechy. Robimy to bardzo delikatnie. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek, również za pomocą łyżki.
  • 3. Ciasto przelewamy do natłuszczonej tortownicy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 1godziny w temp. 180st. do uzyskania suchego patyczka. Ciasto jest bardzo puszyste, dlatego z ogromną delikatnością po przestygnięciu należy je przekroić na 3 placki.
  • 4. Śmietanki ubijamy z cukrem pudrem, na koniec dodajemy śmietan-fixy. Kiedy masa jest już gotowa dokładamy maliny.
  • 5. Placki ciasta czekoladowo-orzechowego przekładamy masą z malinami. Czekoladę topimy razem z masłem i po wystudzeniu polewamy ciasto. Schładzamy w lodówce przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować