Niebiański tort Egzotyczny na kokosowym biszkopcie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób

Egzotyczny tort ponczowany Malibu z musem ananasowym, na kokosowym biszkopcie. Lekko pijany z dodatkiem rumu (opcjonalnie). Najlepszy!

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Składniki na biszkopt kokosowy o śr.24cm
    Składniki w temperaturze pokojowej:

    5 jajek osobno żółtka i osobno białka
    170g drobnego cukru
    130g mąki tortowej
    50g wiórków kokosowych
    Łyżeczka syropu kokosowego (opcjonalnie)
    40g mąki ziemniaczanej

    Masa Pina Colada:

    250g masła
    Jeden budyń waniliowy słodzony+ łyżka mąki ziemniaczanej
    4 żółtka
    70g cukru pudru
    Dwie puszki ananasów w puszce
    250g serka mascarpone

    Na poncz: 2 łyżki mleka, łyżka malibu, łyżka syropu kokosowego


    Dekoracja:

    Wiórki kokosowe
    1 cały ananas na kwiaty ananasowe
    Ulubione owoce
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Tort kokosowy

Niebiański tort egzotyczny na kokosowym biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Egzotyczny tort 1. BISZKOPT KOKOSOWY:
    Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać powoli cukier wymieszany z wiórkami kokosowymi. Dodać również żółtka delikatnie mieszając na wolnych obrotach. Jeśli dodajemy aromat lub syrop kokosowy należy go dodać teraz.
    Do naszej masy dodajemy przesianą mąkę i mieszamy delikatnie łyżką.
    Całą masę przelewamy do natłuszczonej na dnie i oprószonej bułką tartą tortownicy o średnicy 24cm. Nie smarujemy boków tortownicy tłuszczem.
    Pieczemy w 170st.C przez 30 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy, a następnie wyjmujemy z rantów.
    Przygotowujemy masę pina coladową.
  • Doskonały na imprezę :) 2. Masa Pina Coladowa:

    Ananasy odcedzić z puszki pozostawiając sok oraz sok z odciśniętych plastrów ananasowych.
    Na soku ananasowym ugotować budyń, dodając łyżkę mąki ziemniaczanej. Wystudzić.
    Żółtka ubić na puch z cukrem, dodać do budyniu, zamieszać. Utrzeć masło na biało. Dodać budyń oraz żółtka z cukrem i ucierać ok 8minut na wysokich obrotach miksera. Odłożyć do lodówki.
    ¾ ananasów w plastrach pokroić na drobno i dodajemy do kremu. Resztę ananasów zmielić na pure z łyżką malibu i łyżką syropu kokosowego, dwiema łyżkami mleka. Odstawić.
    Krem wyjąć z lodówki i wymieszać go łyżką z mascarpone.
    Przekładać schłodzony biszkopt. Część masy odstawić do nasmarowania boków tortu.
  • 3. Kwiaty ananasowe:
    Ananasa świeżego obrać wykrawając gniazdka. Pokroić go na cieniusieńkie plasterki. Piekarnik nastawiamy na 160st.C . Formę do muffinek smarujemy lekko tłuszczem i wkładamy do każdej dziurki po plastrze ananasa formując kwiat. Suszymy ok godzinę bez termoobiegu. Pod koniec włączamy termoobieg. Pilnujemy aby się nie przypaliły.
  • image-0gs9etm 4. Składanie tortu:
    Masą ananasową przekładamy blaty tortu naponczowane pure ananasowo-kokosowym . Z kremu można zrobić również dekorację do cup caków, które będą ślicznym dodatkiem do tortu. Boki tortu oprószamy wiórkami kokosowymi.
    Tort dekorujemy kwiatami ananasowymi i ulubionymi owocami. Schładzamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować