Niebiański tort Egzotyczny na kokosowym biszkopcie

  • wyświetlono: 328 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Egzotyczny tort ponczowany Malibu z musem ananasowym, na kokosowym biszkopcie. Lekko pijany z dodatkiem rumu (opcjonalnie). Najlepszy!

KatarzynaSoczyńska
  • 70min

Składniki

Składniki na biszkopt kokosowy o śr.24cm
Składniki w temperaturze pokojowej:

5 jajek osobno żółtka i osobno białka
170g drobnego cukru
130g mąki tortowej
50g wiórków kokosowych
Łyżeczka syropu kokosowego (opcjonalnie)
40g mąki ziemniaczanej

Masa Pina Colada:

250g masła
Jeden budyń waniliowy słodzony+ łyżka mąki ziemniaczanej
4 żółtka
70g cukru pudru
Dwie puszki ananasów w puszce
250g serka mascarpone

Na poncz: 2 łyżki mleka, łyżka malibu, łyżka syropu kokosowego


Dekoracja:

Wiórki kokosowe
1 cały ananas na kwiaty ananasowe
Ulubione owoce


Sposób przygotowania przepisu:

Niebiański tort Egzotyczny na kokosowym biszkopcie

  • Egzotyczny tort1. BISZKOPT KOKOSOWY:
    Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać powoli cukier wymieszany z wiórkami kokosowymi. Dodać również żółtka delikatnie mieszając na wolnych obrotach. Jeśli dodajemy aromat lub syrop kokosowy należy go dodać teraz.
    Do naszej masy dodajemy przesianą mąkę i mieszamy delikatnie łyżką.
    Całą masę przelewamy do natłuszczonej na dnie i oprószonej bułką tartą tortownicy o średnicy 24cm. Nie smarujemy boków tortownicy tłuszczem.
    Pieczemy w 170st.C przez 30 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy, a następnie wyjmujemy z rantów.
    Przygotowujemy masę pina coladową.
  • Doskonały na imprezę :)2. Masa Pina Coladowa:

    Ananasy odcedzić z puszki pozostawiając sok oraz sok z odciśniętych plastrów ananasowych.
    Na soku ananasowym ugotować budyń, dodając łyżkę mąki ziemniaczanej. Wystudzić.
    Żółtka ubić na puch z cukrem, dodać do budyniu, zamieszać. Utrzeć masło na biało. Dodać budyń oraz żółtka z cukrem i ucierać ok 8minut na wysokich obrotach miksera. Odłożyć do lodówki.
    ¾ ananasów w plastrach pokroić na drobno i dodajemy do kremu. Resztę ananasów zmielić na pure z łyżką malibu i łyżką syropu kokosowego, dwiema łyżkami mleka. Odstawić.
    Krem wyjąć z lodówki i wymieszać go łyżką z mascarpone.
    Przekładać schłodzony biszkopt. Część masy odstawić do nasmarowania boków tortu.
  • 3. Kwiaty ananasowe:
    Ananasa świeżego obrać wykrawając gniazdka. Pokroić go na cieniusieńkie plasterki. Piekarnik nastawiamy na 160st.C . Formę do muffinek smarujemy lekko tłuszczem i wkładamy do każdej dziurki po plastrze ananasa formując kwiat. Suszymy ok godzinę bez termoobiegu. Pod koniec włączamy termoobieg. Pilnujemy aby się nie przypaliły.
  • image-0gs9etm4. Składanie tortu:
    Masą ananasową przekładamy blaty tortu naponczowane pure ananasowo-kokosowym . Z kremu można zrobić również dekorację do cup caków, które będą ślicznym dodatkiem do tortu. Boki tortu oprószamy wiórkami kokosowymi.
    Tort dekorujemy kwiatami ananasowymi i ulubionymi owocami. Schładzamy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciez_roznych_stron_swiatamalibuna imprezęTort ananasowypina coladatort kokosowyEgzotyczny deser

Komentarze

Podobne przepisy

Torcik Walentynkowy

Dodane przez: rzelkazag

Tort truskawkowo-kokosowy na białkach

Mając w zamrażarce sporą ilość...

tort cytrynowo kokosowy na 80

Dodane przez: klementynka

tort kokosowo-cytrynowy na 80

Taki tort zrobiłam na przyjęcie...

image-071pep6

Dodane przez: KejtKejt

Tort na różanym biszkopcie z malinami i limonką

Mój tort urodzinowy! Pyszny i lekki...

Tiramisu na biszkopcie

Dodane przez: EllenG

Tiramisu na biszkopcie

Można zrobić z biszkoptami lub...

3 bit

Dodane przez: Aninka88

3 bit na biszkopcie

uwielbiam batoniki 3bit, postanowiłam...

Galaretkowiec na biszkopcie

Dodane przez: danusia19671

Galaretkowiec na biszkopcie

Lekkie ciasto biszkoptowe z bitą...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE