Niebiański przysmak

4.5 (194 ocen)

W moim zbiorze znajdują się przepisy, że tak powiem, archiwalne. I właśnie taki jeden wpadł mi ostatnio w ręce. A, że tytuł był dość intrygujący, to postanowiłam sprawdzić, czy faktycznie nazwa odzwierciedla charakter tego ciasta.

Składniki:

  • 30 dag mąki pszennej
    20 dag masła lub margaryny
    10 dagi cukru pudru
    4 żółtka

    Masa 1:
    1 kg jabłek
    1 szklanka cukru
    2 galaretki owocowe

    Masa 2:
    2 jajka
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki kwaśnej śmietany
    1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
    1 kostka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Desery

Niebiański przysmak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników zagnieść kruche ciasto, dobrze schłodzić, co najmniej 2 godz, podzielić na 2 części i piec każdą z nich ok 15 min w 180'C.
    Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej i smażyć z cukrem.Do usmażonych wsypać galaretki, wymieszać do rożpuszczenia żelatyny i odstawić by wystygły.
    Jajka utrzeć z cukrem do białości. Przelać do garnuszka, dodać śmietanę i orzechy i całość zagotować. Wystudzić i dodać do utartego masła. Na pierwszy upieczony placek wyłożyć smażone jabłka, wstawić do lodówki, aż masa zastygnie. Wyłożyć masę orzechową, przykryć drugim plackiem i odstawić w chłodne miejsce na całą noc. Gotowe ciasto można polać

Porady

gotowe można polać polewą czekoladową

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować