Niebiański deser z mascarpone i brzoskwiniowym musem

4.47 (162 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepyszny letni deser, idealny na gorące letnie dni.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu:
    250 g serka mascarpone,
    pół puszki brzoskwiń w syropie,
    2 jajka,

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    herbatniki,

    Składniki robocze:
    cukier - do smaku masy serowej 1 - 2 łyżki

    Dekoracja:
    świeże liście mięty
Wystaw ocenę:

4.47 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery

Niebiański deser z mascarpone i brzoskwiniowym musem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka sparzamy przez 10 min we wrzątku - oddzielamy białka od żółtek. Do żółtek dodajemy cukier i ucieramy na kogel. Do miseczki przekładamy serek i utarte żółtka, miksujemy na jednolitą masę. Przykrywamy i wstawiamy na godzinę do lodówki. Brzoskwinie odsączamy i blendujemy ma mus. Herbatniki kruszymy. Na spód kieliszków wsypujemy pokruszone herbatniki, następnie, np. za pomocą szprycy dodajemy warstwę kremu. Trzecią warstwę stanowi mus. Ostatnia to kolejna porcja kremu z mascarpone. Całość dekorujemy świeżymy listkami mięty i wstawiamy do lodówki aby deser się schłodził.

Porady

Zamiast brzoskwiń można użyć innych ulubionych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować