Niebiański Cytrynowiec

4.5 (179 ocen)

  • 60 min

Przepis na Niebiański Cytrynowiec otrzymałam od koleżanki, która nie jest smakoszem ciast, ale ten smakołyk pochłania w mgnieniu oka.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    0,5 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    0,75 szklanki cukru
    2 łyżki wody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:
    0,5 litra wody
    4 łyżki cukru
    2 budynie śmietankowe ( na 0,5 litra wody)
    2 jajka
    1 galaretka cytrynowa

    Pianka:
    0,5 lita śmietany kremowki
    3 łyżki cukru pudru
    2 fix

    Syrop:
    sok z jednej cytryny
    3 łyżki cukru
    1 galaretka cytrynowa

    3 paczki herbatników
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery

Niebiański cytrynowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier.
    Dalej miksując, dodać po jednym żółtku.
    W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. (Najlepiej, jeśli mąkę przesiejemy, wtedy będzie pulchna i unikniemy grudek).
    Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. W międzyczasie dodać wodę.
    Formę do ciasta wysmarować masłem lub margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia.
    Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C.
  • 2. Masa budyniowa:
    Ugotować 2 budynie w 0,5 litrze wody połączonej z żołtkami, a następnie wsypać w to galaretkę cytrynową, po czym ubić białka i połączyć z lekko ostudzonym budyniem.
  • 3. Utrzeć kostkę masła. Następnie dalej ucierając dodawać wcześniej przygotowany budyń. Cały krem wyłożyć na biszkopt.
  • 4. Pianka:
    Śmietanę ubić z cukrem i dodać fixy. Połączyć.
    Całość wyłożyć na masę budyniową.
  • 5. Przygotować syrop z soku z cytryny i cukru.
    Namoczyć herbatniki w syropie i rozłożyć na Piance.
  • 6. Przygotować galaretkę cytrynową i polać herbatniki.

Porady

Biszkopt należy piec od razu po przygotowaniu i zawsze w nagrzanym piekarniku. Piekąc biszkopt, należy pamiętać, aby nie otwierać piekarnika, w przeciwnym razie może opaść.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować