Sekretem tego przepisu jest fantastyczna tarta migdałowa - krucha i delikatna. Niebiańskie uniesienie smakowe sprawi nadzienie z rabarbaru, żurawiny, malin i domowego twarogu.
Niebiańska tarta migdałowa z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto migdałowe: Do miski wsyp przesianą przez sitko mąkę pszenną, migdałową, cukier, posiekane na kawałeczki masło, jajko i szczyptę soli. Szybkimi ruchami rąk wymieszaj ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 1 godz.
2.Masa serowa: do sera dodaj skrobi kukurydzianej, cukier i jajko. Wymieszaj. Osobno ubij na sztywno kremówkę i delikatnie wymieszaj z masą serową.
3.Owoce: umyty, pokrojony, nieobrany rabarbar włóż do szerokiego garnka. Dodaj troszkę wody i podgrzewaj przez ok. 5-7 od czasu do czasu mieszając, aż zmięknie i puści sok. Dodaj cukier i mieszankę owoców. Wymieszaj i zagotuj. Osobno w miseczce wymieszaj mąkę ziemniaczaną z niewielką ilością zimnej wodą. Dodaj rozpuszczoną mąkę do garnka, wymieszaj i zdejmij z ognia do ostygnięcia.
4.Kruszonka: wsyp do miski wszystkie składniki: mąkę, kawałeczki masła i cukier. Rozetrzyj palcami.
5.Formę o średnicy 26-28cm posmaruj masłem i posyp mąką. Rozłóż ciasto, ponakłuwaj widelcem i włóż do piekarnika na 10 minut. Piecz w 180 stopniach. Wyjmij blachę i wyłóż masę serową, ostudzone owoce i posyp kruszonką. Piecz w temp. 170 stopni przez ok. 30-40 minut.
Komentarze