Niebiańska tarta migdałowa z rabarbarem

0 (0 ocen)

Sekretem tego przepisu jest fantastyczna tarta migdałowa - krucha i delikatna. Niebiańskie uniesienie smakowe sprawi nadzienie z rabarbaru, żurawiny, malin i domowego twarogu.

Składniki:

  • Ciasto na tartę migdałową:
    250g mąki pszennej
    4 łyżki mąki migdałowej
    1 jajko
    150g masła
    100g cukru
    sól

    Masa serowa:
    500g twarogu domowego
    2 łyżki skrobi kukurydzianej
    1 jajko
    pół szklanki cukru pudru
    200g kremówki 30% (zimnej)

    Owoce:
    2 szklanki pokrojonego rabarbaru
    pół szklanki cukru
    szklanka mieszanki: żurawina + maliny
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Kruszonka:
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki migdałowej
    25g masła (pokojowej temp.)
    1 łyżka cukru
    opcjonalnie: orzechy

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Niebiańska tarta migdałowa z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto migdałowe: Do miski wsyp przesianą przez sitko mąkę pszenną, migdałową, cukier, posiekane na kawałeczki masło, jajko i szczyptę soli. Szybkimi ruchami rąk wymieszaj ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 1 godz.
  • 2. Masa serowa: do sera dodaj skrobi kukurydzianej, cukier i jajko. Wymieszaj. Osobno ubij na sztywno kremówkę i delikatnie wymieszaj z masą serową.
  • 3. Owoce: umyty, pokrojony, nieobrany rabarbar włóż do szerokiego garnka. Dodaj troszkę wody i podgrzewaj przez ok. 5-7 od czasu do czasu mieszając, aż zmięknie i puści sok. Dodaj cukier i mieszankę owoców. Wymieszaj i zagotuj. Osobno w miseczce wymieszaj mąkę ziemniaczaną z niewielką ilością zimnej wodą. Dodaj rozpuszczoną mąkę do garnka, wymieszaj i zdejmij z ognia do ostygnięcia.
  • 4. Kruszonka: wsyp do miski wszystkie składniki: mąkę, kawałeczki masła i cukier. Rozetrzyj palcami.
  • 5. Formę o średnicy 26-28cm posmaruj masłem i posyp mąką. Rozłóż ciasto, ponakłuwaj widelcem i włóż do piekarnika na 10 minut. Piecz w 180 stopniach. Wyjmij blachę i wyłóż masę serową, ostudzone owoce i posyp kruszonką. Piecz w temp. 170 stopni przez ok. 30-40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować