nie tylko jeden grzybek w barszczu :D

0 (0 ocen)

wesoła twórczość kulinarna n/t barszczu wyjątkowo smaczna

Składniki:

  • kości na wywar - 2 surowe od schabu i 1 wędzona od schabu
    pół pekinki
    1 burak średni
    1 marchew duża
    kawałeczek selera
    1/2 dużej pietruszki - korzeń
    3 ziemniaki średnie
    duża garść suszonych grzybków
    2 małe cebulki
    1 puszka białej fasoli
    oliwa, warzywko, 2 kulki ziela angielskiego, 1 listek laurowy, sól, pieprz
    1 duży kubek śmietany 12%
    łyżka mrożonego koperku
    łyżka mrożonej natki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Nie tylko jeden grzybek w barszczu :d - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować w garnku wodę i włożyć kości, dodać czubatą łyżkę warzywka. Kości ugotować do miękkiego mięsa, wyjąć, ostudzić. Obrane mięsko pójdzie do zupki
  • 2. Oczyścić warzywa. Zetrzeć na tarce marchew, selera i pietruszkę. Ziemniaki obrać, pokroić w kosteczkę, pekinkę posiekać i wszystko wrzucić do garnka z wywarem. Dodać ziele i listek laurowy.
  • 3. Namoczone wcześniej grzybki odcedzić, lekko odcisnąć, posiekać. Cebulki obrać, posiekać i posmażyć na oleju do zezłocenia, dodać grzybki, posolić, popieprzyć i jeszcze chwilę smażyć. Dodać do zupy.
  • 4. Buraka obrać i zetrzeć na tarce, dodać do zupy gdy warzywa już będą prawie miękkie. Dodać fasolę z puszki i jeszcze pogotować do miękkości buraczków.
  • 5. Doprawić ewentualnie do smaku solą i pieprzem, zabielić śmietaną, wyłączyć gotowanie, dodać zieleninkę. Smacznego

Porady

Zupa ma być gęsta, więc nie trzeba gotować w dużej ilości wody, lepiej jest ją dodawać w trakcie gotowania w miarę potrzeb.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Salatka z kurczaka, jajek i selera

4.5 (159 ocen)

Grzybki

To może cię zainteresować