Minitorcik na Walentynki

  • wyświetlono: 290 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Moja słodka jak miłość propozycja deserowa dla zakochanych na gorące święto walentynkowe. Galaretka scementuje uczucie...

rozaroza
  • 30min

Składniki

masa o smaku kajmakowym:
masło miekkie 150 gram 0.75 opakowania
masa kajmakowa gotowa w puszce lub przygotowana samemu 400 gramów

reszta składników:
wafel okrągły 2 sztuki
biszkopty podłużne 0.75 opakowania
herbatniki mnejsza paczka 1 opakowanie
powidła śliwkowe 5 łyżek
rum 4 łyżki
kawa zaparzona słaba 1/3 szklanki
śmietana kremowa 30 % 125 mililitrów
Śmietan-fix 0.5 opakowania
galaretka malinowa 1 opakowanie
małe serce czekoladowe gotowe lub przygotowane samemu z czekolady
czekolada rozpuszczalna lub gorzka starta na tarce 1.5 łyżki

Sposób przygotowania przepisu:

Minitorcik na Walentynki

  • 1. Galaretkę malinową (lub inną czerwoną) rozpuszczamy we wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przelewamy do płaskiego naczynia. Dajemy do lodówki, aby stężała. Masło ucieramy z masą kajmakową, aż powstanie puszysty krem. Jeśli nie mamy gotowej masy kajmakowej, możemy mleko skondensowane słodzone w puszce gotować 3 godziny na małym ogniu, a po przestudzeniu zmiksować z masłem.
  • wycinamy z wafla dno2. Na dnie rozkładanej tortownicy o średnicy 20 cm układamy dwa wafle i wycinamy nożem z nich okręgi o wymiarach dna tortownicy.
  • 3. Zamykamy tortownicę obręczą, a pozostałości po waflach odkładamy - przydadzą się na później.
  • przygotowania4. Podłużne biszkopty przecinamy na pół i smarujemy ich końce powidłami śliwkowymi tak, aby przykleiły się do wafi. Układamy w ten sposób z biszkoptów boki w tortownicy.
  • 5. Na wafle wylewamy masę o smaku kajmakowym, a na masie układamy herbatniki. Zaparzamy kawę i jak przestygnie łączymy ją z rumem. Taką mieszanką nasączamy delikatnie same podłużne biszkopty - ja to robiłam małą strzykawką.
  • 6. Na herbatnikach rozprowadzamy pokruszone resztki wafli.
  • 7. Śmietanę ubijamy ze śmietan- fixem i korzystając ze szprycy do ciast - dekorujemy nią dalej nasz niby torcik. Posypujemy startą gorzką czekoladą lub czekoladą w proszku. Z galaretki czerwonej wycinamy duże serce, które umieszczamy na bitej śmietanie.
  • 8. Na sercu galaretkowym układamy mniejsze serduszko czekoladowe. Możemy kupić takie gotowe (lizak, piernik) bądź przygotować samemu z roztopionej ciemnej czekolady.
PP_02-2014

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciedania_dla_urodymama_mnie_nauczylatorcikwalentynkikonkurs_desery

Komentarze

Podobne przepisy

tort

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT NA WALENTYNKI a'la RED VELVET

Tort na Walentynki w kształcie...

czekoladowe serca

Dodane przez: Brenia

Czekoladowe serca na walentynki

Czekoladowe serce dla ukochanej...

Dodane przez: KingaM4444

Słodkie serca na walentynki

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu...

tort

Dodane przez: Natalia Ch

tort dla meża na walentynki

maż zadowolony z tortu

gofry

Dodane przez: rozaroza

Gofry na Walentynki

Delikatnie rozgrzeją serca kochanków....

image-18q3srf

Dodane przez: anita176

Jogurtowo - truskawkowy torcik na Walentynki

Jest dość pracochłonny, ale rezultat...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE