kw
Bardzo lubię japońską pastę miso, zazwyczaj jednak dodaję ją do zup. Dzisiaj zamarynowałam w niej plaster arbuza, dzięki czemu nabrał smaku umami oraz nieco rybnego aromatu. Zamarynowane plastry wrzuciłam na grill elektryczny. Tak przyrządzony arbuz nie tylko wyglądem, ale i smakiem przypomina stek z tuńczyka. Taki niby stek z tuńczyka podałam na lekkiej sałatce. Jest to propozycja lekkiego obiadu idealna na letni upalny dzień. Polecam szczególnie osobom otwartym na nowe smaki i lubiącym poznawać nieoczywiste połączenia smaków.
0 (0 ocen)
Porady
Tak jak pisałam smaki te nie są oczywiste i nie każdemu taka propozycja może smakować. Ja wykonałam próbę na 5 osobach. 3 osoby zjadły taki obiad z dokładką. 1 osoba potraktowała jako przystawkę i poprosiła o danie główne. Ostatniej osobie taka propozycja niestety nie smakowała. Podsumowując jestem świadoma, że tradycjonalistom takie danie niekoniecznie może zasmakować. Jednak warto spróbować z ciekawości. Mnie osobiście taki niby stek bardzo smakował i na pewno podczas letnich upałów często będę go robić dla siebie na letni obiad lub kolację.
Komentarze