Niby "Nutella"

4.5 (151 ocen)

  • 3 godz.

Obłędnie pyszna, obłędnie słodziutka nutella z.. jabłek :) a wszystko za sprawą orzechów laskowych, budyniu i skondensowanego mleka. Idealna do naleśników, do przekładania ciast, tortów a także na kanapki, smak nie do opisania - gorąco polecam :)

  • 3 godz.

Składniki:

  • 2,5 kg jabłek
    70 dag cukru
    3 cukry waniliowe
    1 op. budyniu czekoladowego
    2-3 czubate łyżki kakao
    10 dag orzechów laskowych
    puszka skondensowanego słodkiego mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Niby "nutella" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka umyj, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w niedużą kostkę. Zalej 200 ml wody i zagotuj. Zmniejsz płomień i powoli gotuj, aż jabłka się rozgotują. W międzyczasie orzechy laskowe zmiel blenderem ( malutkie kawałeczki orzechów wskazane). Rozgotowane jabłka zdejmij z ognia, lekko przestudź i zmiksuj blenderem na papkę. Do papki jabłkowej dodaj cukier, cukry waniliowe, kakao, zmielone orzechy, budyń i mleko skondensowane. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i ponownie postaw na ogniu. Zagotuj, a następnie gotuj ok. 5-10 minut na małym ogniu do zgęstnienia. Gorącą nutellę przełóż do wyparzonych słoiczków, dobrze zakręć i pasteryzuj 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jabłka Kakao Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować