Ni to Faworki ni to Chrusty

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pyszne, nie za słodkie, lekko puszyste a zarazem chrupkie!

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -250 g mąki pszennej
    -50 g cukru pudru
    -1 łyżka miękkiego masła
    -4 żółtka
    -2 kopiaste łyżki śmietany 18%
    -1 łyżka spirytusu/wódki/rumu
    -płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    - 3 kostki smalcu

Ni to faworki ni to chrusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. *mąkę i cukier puder przesiewamy
    *dodajemy sól i proszek do pieczenia
    *dodajemy resztę składników
    *ugniatamy ciasto i wkładamy na godzinę do lodówki (ciasto owijamy w folię spożywczą)
    *po godzinie roztapiamy smalec
    *rozwałkowujemy ciasto, kroimy na prostokąty i wycinamy w środku dizurki
    *przeciągamy końcówkę przez środek
    *smażymy na złoty kolor i puszymy cukrem pudrem

    smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy