masa serowa :
1 kg serka waniliowego z wanilią w wiaderku
150 ml śmietany 12 % gęstej
1 galaretka agrestowa
1/2 szk gorącej, przegotowanej wody
3 listki żelatyny + woda do namoczenia
galaretka :
1 galaretka agrestowa
500 ml przegotowanej, gorącej wody
4 nektarynki
Nektarynkowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki umieścić w dzbanku blendera z nożem do siekania i jak najdrobniej je zmiksować.
Masło stopić w rondelku.
Rozdrobnione ciastka przesypać do miski, wlać stopione masło i wymieszać.
Następnie wysypać do tortownicy o srednicy 23 cm ( u mnie dno ceramiczne i silikonowa obręcz ) i ugniatając wyrównać powierzchnię.
Tortownicę wstawić do lodówki.
2.Galaretkę rozpuścić w wodzie, żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć z wody i dodać do galaretki, wymieszać a potem schłodzić.
Serek i śmietanę dokładnie ze sobą połączyć blenderem z końcówką do ubijania w kształcie rózgi a potem wlać chłodną galaretkę i znów wymieszać.
Tortownicę wyjąć z lodówki i wylać na spód masę serową.
Ponownie formę wstawić do lodówki do stężenia masy.
3.Drugą galaretkę rozpuścić w wodzie, schłodzić.
Nektarynki umyć, wytrzeć, usunąć pestki i pokroić na kawałeczki.
Potem rozłożyć je na stężałej masie serowej i zalać galaretką, po czym znów wstawić formę do lodówki do stężenia galaretki.
Porady
W upały najlepiej robić serniczek wieczorem i chłodzić całą noc.
Komentarze