Nektarynkowy sernik na zimno

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób

Idealny na upalne dni sernik na zimno.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • spód :
    180 g herbatników typu Petitki
    125 g masła

    masa serowa :
    1 kg serka waniliowego z wanilią w wiaderku
    150 ml śmietany 12 % gęstej
    1 galaretka agrestowa
    1/2 szk gorącej, przegotowanej wody
    3 listki żelatyny + woda do namoczenia

    galaretka :
    1 galaretka agrestowa
    500 ml przegotowanej, gorącej wody
    4 nektarynki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Nektarynkowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki umieścić w dzbanku blendera z nożem do siekania i jak najdrobniej je zmiksować.
    Masło stopić w rondelku.
    Rozdrobnione ciastka przesypać do miski, wlać stopione masło i wymieszać.
    Następnie wysypać do tortownicy o srednicy 23 cm ( u mnie dno ceramiczne i silikonowa obręcz ) i ugniatając wyrównać powierzchnię.
    Tortownicę wstawić do lodówki.
  • 2. Galaretkę rozpuścić w wodzie, żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć z wody i dodać do galaretki, wymieszać a potem schłodzić.
    Serek i śmietanę dokładnie ze sobą połączyć blenderem z końcówką do ubijania w kształcie rózgi a potem wlać chłodną galaretkę i znów wymieszać.
    Tortownicę wyjąć z lodówki i wylać na spód masę serową.
    Ponownie formę wstawić do lodówki do stężenia masy.
  • 3. Drugą galaretkę rozpuścić w wodzie, schłodzić.
    Nektarynki umyć, wytrzeć, usunąć pestki i pokroić na kawałeczki.
    Potem rozłożyć je na stężałej masie serowej i zalać galaretką, po czym znów wstawić formę do lodówki do stężenia galaretki.

Porady

W upały najlepiej robić serniczek wieczorem i chłodzić całą noc.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować