Ciasto Nektarynka

4.49 (196 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Postanowiłam upiec coś podobnego do szarlotki ale zamiast jabłek dałam nektarynki. Powstała nektarynkowa szarlotka :) Ma śliczny pomarańczowo-czerwony kolor i dobrze smakuje. Nadzienie jest bez cukru bo owoce były już dość słodkie :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • ciasto:
    250 g mąki pszennej
    1 duże jajko
    100 g cukru
    150 g masła
    1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia

    nadzienie:
    1 kg nektarynek
    1 kisiel pomarańczowy lub cytrynowy bez cukru
    1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Wystaw ocenę:

4.49 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Desery Ciasto

Ciasto nektarynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, dodać masło, posiekać nożem. Dodać jajko, wyrobić jednolite ciasto.
    2/3 ciasta wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 23 cm. Resztę ciasta włożyć do zamrażarki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 25 minut.
  • 2. nadzienie:
    Nektarynki odpestkować, razem ze skórką pokroić w kostkę ok. 1x1 cm. Wsypać kisiel i mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać.
  • 3. Resztę ciasta z zamrażarki zetrzeć na wierzch na tarce o dużych oczkach. Z powrotem wstawić do piekarnika, piec jeszcze ok. 45 minut. wierzch posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nektarynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować