Neapolitanki

4.5 (168 ocen)

  • 25 min

Te ciasteczka są bardzo eleganckie i apetyczne, jak typowa Włoszka z Neapolu. Ze starego zeszytu mojej Mamy. Nowoczesnym akcentem jest masa z serka mascarpone, która dodaje im szyku i smaku.

  • 25 min

Składniki:

  • Ciasto
    - 60 dkg mąki pszennej
    - 500 g masła
    - 6 łyżek kwaśnej śmietany
    - 4 żółtka
    - 1 białko do smarowania
    Masa
    - 250 g serka mascarpone
    - 250 ml 30% śmietanki
    - 3 łyżki cukru pudru
    - 1 mały śmietan-fix
    - kakao do posypani
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Neapolitanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Neapolitanki 1. - Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka i śmietanę.
    - Wyrobić ciasto półfrancuskie, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić co najmniej 2 godziny w lodówce.
    - Rozwałkować ciasto na grubość 0.5 cm i wykrawać kółka o średnicy ok. 5 cm.
    - W połowie kółek wyciąć w środku małe kółeczka.
    - Białko roztrzepać i posmarować wszystkie pełne ciastka.
    - Na wierzchu poukłdać ciastka z kółeczkiem w środku.
    - Podczas pieczenia utworzą się zgrabne miseczki.
  • Neapolitanki 2. - Ciastka położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    - Piec w temp. 200 st.C przez 12 minut.
    - Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem.
    - Dodać serek mascarpone, wymieszać.
    - Do środka gotowych, wystudzonych ciasteczek wyciskać szprycą ozdobne rozety z masy.
    - Posypać ciemnym kakao przez sitko.

Porady

Zamiast masy z serka, można skleić oba krążki dowolnymi konfiturami i posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.2 (354 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Góra lodowa

4.2 (354 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto góra lodowa

JulkaTomeczek Ciasto dla wielbicieli masy z mleka w proszku 1 godz. 40 min

To może cię zainteresować