Nazuki- ormiańskie kruche bułeczki z nadzieniem orzechowo-cukrowym

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Podzielę się z Wami przepisem na Nazuki- ormiańskie bułeczki z orzechowo-cukrowym nadzieniem. Ciasto na Nazuki jest bardzo elastyczne i mięciutkie, pracować z tym ciastem to sama przyjemność.

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    – 300g masła,
    – 4 szklanki mąki pszennej,
    – 300g śmietany,
    – 3 jajka,
    – 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    Nadzienie:
    – 200g cukru trzcinowego lub zwykłego,
    – 200g orzechów włoskich,
    – 2 łyżeczki cynamonu,
    – cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Ciasta Desery Ciastka

Nazuki- ormiańskie kruche bułeczki z nadzieniem orzechowo-cukrowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do głębokiej miski, masło zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać do mąki i wymieszać. W osobnej misce jajka wymieszać ze śmietaną i proszkiem do pieczenia. Dodać do mąki z masłem, wymieszać i zagnieść ciasto. Ciasto włożyć do woreczka i schować do lodówki na 2 godziny.
    Orzechy przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa lub rozdrobnić blenderem, wymieszać z cukrem i cynamonem.
    Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować dość cienko, wyciąć szklanką krążki. Wielkość krążków zależy od tego jakiej wielkości chcielibyście mieć Nazuki.
    Do każdego krążka włożyć orzechowe nadzienie, podnieść i zlepić końce i uformować kulkę. Wyłożyć Nazuki złączeniem do dołu, na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości bułeczek. Po upieczeniu oprószyć obficie cukrem pudrem.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować