Podzielę się z Wami przepisem na Nazuki- ormiańskie bułeczki z orzechowo-cukrowym nadzieniem. Ciasto na Nazuki jest bardzo elastyczne i mięciutkie, pracować z tym ciastem to sama przyjemność.
Nazuki- ormiańskie kruche bułeczki z nadzieniem orzechowo-cukrowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do głębokiej miski, masło zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać do mąki i wymieszać. W osobnej misce jajka wymieszać ze śmietaną i proszkiem do pieczenia. Dodać do mąki z masłem, wymieszać i zagnieść ciasto. Ciasto włożyć do woreczka i schować do lodówki na 2 godziny.
Orzechy przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa lub rozdrobnić blenderem, wymieszać z cukrem i cynamonem.
Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować dość cienko, wyciąć szklanką krążki. Wielkość krążków zależy od tego jakiej wielkości chcielibyście mieć Nazuki.
Do każdego krążka włożyć orzechowe nadzienie, podnieść i zlepić końce i uformować kulkę. Wyłożyć Nazuki złączeniem do dołu, na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości bułeczek. Po upieczeniu oprószyć obficie cukrem pudrem.
Smacznego
Komentarze