Naturalny ryż z zielonym sosem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ryż daje szerokie pole do popisu.Dziś przedstawiam ten najzdrowszy-brązowy naturalny w towarzystwie delikatnych polędwiczek w zielonym sosie.Do tego nowalijkowa sałatka z oliwą.Na zdrowie..

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • RYż::
    - ryż (brązowy,naturalny/2 saszetki): 200 gramów
    - sól: 1 szczypta
    - pestki dyni: 4 łyżki
    POLęDWICZKI::
    - polędwiczka wieprzowa: 600 gramów
    - olej (rzepakowy): 4 łyżki
    - czosnek (drobno posiekany): 1 ząbek
    - sól: 2 szczypty
    - pieprz: 2 szczypty
    - papryka: 1 szczypta
    - woda: 0.25 szklanki
    SOS::
    - ser mascapone: 200 gramów
    - śmietana (18%): 4 łyżki
    - pietruszka (natka/posiekana): 1 pęczek
    - oregano (świeże/posiekane): 2 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz (czarny/mielony): 1 szczypta
    - oliwa: 1 łyżka

Naturalny ryż z zielonym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w osolonej wodzie (20 minut).
  • 2. Polędwiczkę umyć,pokroić na kawałki,posypać solą,pieprzem i papryką.Smażyć na rozgrzanym oleju (z każdej strony po 4 minuty).Zmniejszyć ogień,dodać czosnek,przykryć patelnię,dusić 5 minut.Dolać wody,dusić jeszcze 15 minut.
  • 3. Do rondla wlać oliwę,śmietanę,dodać mascarpone,doprawić solą,pieprzem,wymieszać,gotować 2-4 minuty,dodać posiekaną natkę pietruszki oraz oregano,wymieszać.
  • 4. Ryż i polędwiczki polać zielonym sosem,posypać pestkami dyni.Serwować z sałatką nowalijkową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy