Naturalny kompot ze śliwek węgierek - w słoiki

4.47 (145 ocen)

  • 2 godz.

Zrobiłam kompoty z myślą o mojej małej Córeczce - nie ma nic lepszego niż podawanie dziecku posiłków i napojów wiadomego pochodzenia. A dla dorosłych - świetny napój na zimowe wspomnienie lata :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • śliwki węgierki
    cukier kryształ
    woda
Wystaw ocenę:

4.47 (145 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Kompot

Naturalny kompot ze śliwek węgierek - w słoiki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przegotowujemy wodę. Odstawiamy do ostudzenia.
  • 2. Śliwki dokładnie myjemy, przepoławiamy i usuwamy pestkę. Wrzucamy do wyparzonych słoików do wysokości 7/8 słoika. Wsypujemy 4-5 łyżek cukru i zalewamy przegotowaną zimną wodą.
  • 3. Pasteryzujemy 20-30 minut, w zależności od wielkości słoików.

Porady

Nie zalewamy kompotu gorącą wodą, bo śliwki nam się rozpadną i po pasteryzacji zostaną farfocle. Ilość cukru zależy od słodkości śliwek i naszych upodobań.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować