Naturalnie kolorowe pierogi z nadzieniem z duszonej włoszczyzny i gotowanego kurczaka.
Ciasto zabarwione na różowo - burakiem, na zielono - czosnkiem niedźwiedzim, a na żółto - dynią i słodką papryką.
60 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
ciasto:
3 szklanki mąki krupczatki
100 g masła
szczypta soli
około 250 ml gorącej wody
nadzienie:
200 g obranego od kości mięsa drobiowego z rosołu(piersi, udka)
2 marchewki
korzeń pietruszki
seler korzeniowy
por
100 g masła
sól morska
curry
papryka chili w płatkach
Naturalnie kolorowe pierogi z warzywami i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:
Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy pokrojone drobno masło, sól. Stopniowo dolewamy gorącą wodę. Zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajmy zmiksowanego buraka, do drugiej zmiksowany czosnek niedźwiedzi, do trzeciej mus z dyni i paprykę w proszku. Ponownie wyrabiamy. Każdą część owijamy folią spożywczą i odkładamy minimum na 30 minut.
2.nadzienie:
Warzywa ścieramy przy pomocy robota na wiórki. Dusimy na maśle. Przyprawiamy do smaku curry, solą i chili.
Do uduszonych warzyw dodajemy zmielone mięso z kurczaka. Nadzienie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.
Płaty ciasta układamy jeden na drugim. Lekko dociskamy.
4.Ściśle zwijamy w roladkę.
5.Kroimy na równe kawałki.
6.Każdy kawałek cienko wałkujemy.
7.Nadziewamy farszem i formujemy pierogi.
8.Pierogi można tradycyjnie gotować we wrzątku lub na parze.
9.Gotując na parze warto pierogi ułożyć na papierze do pieczenia. Papier do pieczenia wcześniej nakłuwamy, żeby podczas gotowania para swobodnie przechodziła między poziomami parowaru.
10.Pierogi układamy w parowarze. Parujemy około 8-10 minut w zależności od wielkości pierogów.
Komentarze