Naturalnie kolorowe pierogi z warzywami i kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Naturalnie kolorowe pierogi z nadzieniem z duszonej włoszczyzny i gotowanego kurczaka.
Ciasto zabarwione na różowo - burakiem, na zielono - czosnkiem niedźwiedzim, a na żółto - dynią i słodką papryką.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto:
    3 szklanki mąki krupczatki
    100 g masła
    szczypta soli
    około 250 ml gorącej wody

    łyżka zmiksowanego buraka
    łyżka zmiksowanego czosnku niedźwiedziego
    łyżka musu dyniowego + łyżeczka słodkiej papryki w proszku

    nadzienie:
    200 g obranego od kości mięsa drobiowego z rosołu(piersi, udka)
    2 marchewki
    korzeń pietruszki
    seler korzeniowy
    por
    100 g masła
    sól morska
    curry
    papryka chili w płatkach
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Naturalnie kolorowe pierogi z warzywami i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. ciasto:
    Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy pokrojone drobno masło, sól. Stopniowo dolewamy gorącą wodę. Zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajmy zmiksowanego buraka, do drugiej zmiksowany czosnek niedźwiedzi, do trzeciej mus z dyni i paprykę w proszku. Ponownie wyrabiamy. Każdą część owijamy folią spożywczą i odkładamy minimum na 30 minut.
  • farsz 2. nadzienie:
    Warzywa ścieramy przy pomocy robota na wiórki. Dusimy na maśle. Przyprawiamy do smaku curry, solą i chili.

    Do uduszonych warzyw dodajemy zmielone mięso z kurczaka. Nadzienie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.
  • ciasto 3. Każdy kolor ciasta wałkujemy na podłużne płaty podobnej wielkości. Docinamy brzegi radełkiem.

    Płaty ciasta układamy jeden na drugim. Lekko dociskamy.
  • ciasto 4. Ściśle zwijamy w roladkę.
  • ciasto 5. Kroimy na równe kawałki.
  • ciasto 6. Każdy kawałek cienko wałkujemy.
  • pierogi 7. Nadziewamy farszem i formujemy pierogi.
  • pierogi 8. Pierogi można tradycyjnie gotować we wrzątku lub na parze.
  • papier 9. Gotując na parze warto pierogi ułożyć na papierze do pieczenia. Papier do pieczenia wcześniej nakłuwamy, żeby podczas gotowania para swobodnie przechodziła między poziomami parowaru.
  • parowanie 10. Pierogi układamy w parowarze. Parujemy około 8-10 minut w zależności od wielkości pierogów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować