Narciarze - babeczki makowe z amaretto pod śmietankową pianką

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Takie babeczki z pewnością ucieszą dzieciaki oraz amatorów sportów zimowych :)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Babeczki:
    150 g mąki
    2/3 szkl cukru
    10 dag masła
    250 ml mleka
    1 duże jajko
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki amaretto
    1/2 szkl suchego maku

    Pianka:
    1 szkl śmietanki 30%
    1 łyżeczka cukru waniliowego

    Dekoracja:
    czekoladowe miśki
    rozmaryn
    kilka paluszków
    odrobina białej i czerwonej masy cukrowej
    posypka cukrowe gwiazdki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Muffinki Paluszki

Narciarze - babeczki makowe z amaretto pod śmietankową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Roztapiamy masło, studzimy. Dodajemy do masła wszystkie mokre składniki.
  • 2. W osobnej misce mieszamy suche składniki.
  • 3. Mieszamy mokre i suche składniki. Napełniamy foremkę z papilotkami do 2/3 wys i pieczemy ok 20 min w 180 st. Studzimy.
  • 4. Ubijamy kremówkę z cukrem na sztywno. Łyżeczką nakładamy "górki" na każdą babeczkę.
  • 5. Dekorujemy babeczki czekoladowymi miśkami, gałązkami rozmarynu, paluszkami i posypką gwiazdkami. Z białej i czerwonej masy cukrowej robimy czapeczki i szaliczki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować