Napoleonki z ciasta francuskiego

4.5 (160 ocen)

  • Łatwy

Czyli szybkie w przygotowaniu, pyszne ciacha :)

  • Łatwy

Składniki:


  • - ciasto francuskie gotowe: 500 gramów
    - mleko: 0.5 litra
    - cukier: 4 łyżki
    - budyń waniliowy: 2 sztuki
    - miekkie masło: 15 dekagramów
    - likier adwokat: 3 łyżki
    - cukier puder: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Napoleonka Alkohole

Napoleonki z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto rozmrozić, rozwałkować. Każdy pasek nakłuć widelcem i piec ok. 20 min. w 200 st.
  • 2. Mleko zagotować z cukrem. Dodać budynie. Dobrze wymieszać i gotować chwilkę razem. Wystudzić.
  • 3. Zimny budyń roztrzepać mikserem, dodawać stopniowo masło i likier. Zmiksować.
  • 4. Ciasto pokroić na kawałki i przełożyć masą. Wstawić do lodówki, aby napoleonki dobrze stężały.
  • Napoleonki 5. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

    Smacznego życzy oliwek :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować