Napoleonki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Słono słodka przekąska :)

  • 30 min

Składniki:

  • 5 szkl mleka
    4 żółtka
    1 kostka masła
    1 szkl cukru
    1 szkl mąki tortowej
    1 budyń waniliowy
    1 cukier waniliowy
    1 paczka duża herbatników lub krakersów

Napoleonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy 4 szklanki mleka, zagotować, dodać cukier i masło i zagotować ponownie. W osobnej miseczce zmiksować 1 szklankę mleka, cukier waniliowy, mąkę, budyń i żółtka. Przygotowaną masę wlać do gotującego się mleka i cały czas mieszać aż powstanie gęsta masa. Gotową masę ściągnąć z ognia. Na blaszkę układamy dwie warstwy herbatników i wylewamy gorącą masę i na masę układamy herbatniki już tylko jedną warstwę. Napoleonki mamy gotowe.

Porady

Na spód układamy dwie warstwy herbatników ponieważ pod wpływem gorącej masy herbatniki bardzo miękną i zrobiła by się ciapa z jednej części. Ciekawy smak nadają krakersy, więc zamiast herbatników możemy ułożyć krakersy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy