Napoleonka ze słoną nutą

  • wyświetlono: 351 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Niezwykłe połączenie słonych krakersów i słodkiego kremu budyniowego. Ciasto bez pieczenia. Idealne dopełnienie weekendu.

Honorata Kielczyk
  • 10 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

300 g krakersów
550 ml mleka
100 g masła
100 g cukru
60 g budyniu
30 g mąki ziemniaczanej
3 żółtka

Sposób przygotowania przepisu:

Napoleonka ze słoną nutą

  • 1. 400 ml mleka zagotowujemy z cukrem i mlekiem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budyń, mąkę oraz żółtka. Do gotującego się mleka dodajemy mieszankę mleczną. Gotujemy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy.
    Krakersy układamy w trzech rzędach po trzy. Układamy 1/3 masy budyniowej. Postępujemy tak do momentu skończenia się masy i krakersów. Powinno powstać trzy warstwy ciasta. Chłodzimy dwie godziny. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

krakersyciasta bez pieczenianapoleonkałatwe ciastaszybkie ciastaciasta z krakersami

Komentarze

Podobne przepisy

napoleonka

Dodane przez: Konto nieaktywne

Napoleonka

Koniecznie chciałam upiec kremówkę...

Napoleonka "Cappucino"

Dodane przez: Honorata Kielczyk

Napoleonka "Cappucino"

Moja propozycja do mieszanka tego...

Migdałowa napoleonka

Dodane przez: Honorata Kielczyk

Migdałowa napoleonka

Migdałowa napoleonka podobnie jak...

Wiśniowa napoleonka

Dodane przez: Honorata Kielczyk

Wiśniowa napoleonka

Taki deser zachwyci zarówno rodzinę,...

Dodane przez: male_kulinaria

Napoleonka

klasyka bez pieczenia

Ciasto  ze śliwkami

Dodane przez: Aleksandra J

Ciasto ze śliwkami z nutą cynamonu

Szybkie ciasto ze śliwkami, bardzo...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE