Napoleonka ze słoną nutą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Niezwykłe połączenie słonych krakersów i słodkiego kremu budyniowego. Ciasto bez pieczenia. Idealne dopełnienie weekendu.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g krakersów
    550 ml mleka
    100 g masła
    100 g cukru
    60 g budyniu
    30 g mąki ziemniaczanej
    3 żółtka

Napoleonka ze słoną nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 400 ml mleka zagotowujemy z cukrem i mlekiem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budyń, mąkę oraz żółtka. Do gotującego się mleka dodajemy mieszankę mleczną. Gotujemy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy.
    Krakersy układamy w trzech rzędach po trzy. Układamy 1/3 masy budyniowej. Postępujemy tak do momentu skończenia się masy i krakersów. Powinno powstać trzy warstwy ciasta. Chłodzimy dwie godziny. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia.

Komentarze

Podobne przepisy